Ylöjärven murtoaalto osoitti suojauksen puutteet

Ylöjärven Elovainion kasvavalla teollisuusalueella ja Länsi-Tampereen alueella ilmeni viime vuoden lopussa mittava murtojen aalto. Samassa tutkinnassa oli lopulta jopa nelisenkymmentä murtoa. Poliisioperaatio murtojen selvittämiseksi oli mittava.

- Poliiseja oli juttua tutkimassa noin kolmekymmentä eri pituisia aikoja ja päällystöäkin oli usempia tähän kytkettynä. Omaisuusarvot olivat mittavat. Voidaan puhua sadoista tuhansista, kertoo rikoskomisario Jari Kinnunen Nokian poliisista.

Yksi kohteista oli perinteikäs Tampereen Lihajaloste Oy. Murto laittoi joksikin aikaa yrityksen koko elämän sekaisin. Murtomiehet veivät firman kassakaapin ja jakeluauton.

Kassakaapissa oli sekä henkilökohtaista omaisuutta että firman omaisuutta. Siellä oli luottokortteja, käteistä ja arvo-osakekirjoja, auton avaimia ja kaikenlaista.

- Kyllä siinä oli orpo olo. Tuntui ihan kun kotiin olisi murtauduttu. Paljon tässä joutuu tekemään töitä, että saa kaiken kuoletettua, sanoo Tampereen Lihajaloste Oy:n toimitusjohtaja Jarko Nieminen.

Lihajalosteen tapaus oli merkittävä vahinkojen osalta ja siksi, että tekotapa kiinnitti huomiota. Murto oli alkusysäys koko vyyhdelle.

- Tekijät pyrkivät hakemaan kassakaappeja ja niitten siirtely muun muassa Lihajalosteessa aiheutti aikamoiset vahingot. Tässä tapauksessa vielä anastettiin jakeluauto, joka poltettiin myöhemmin, joten tämä yritys on joutunut erityisesti kärsimään, Kinnunen sanoo.

Tällä hetkellä jutut on pääasiasiassa selvitetty.

- Kiinniotettuja on ollut kuusi ja pari on saatu vangittuakin. Asiat selvisivät taktisen ja teknisen tutkinnan ansiosta. Saimme parikymmentä juttua vajaasta neljästäkymmenestä selvitettyä, Kinnunen kertoo

Puutteita suojauksessa

Laajan murtosarjan tutkinnan yhteydessä kävi ilmi, että yritysten suojaustasossa saattaa olla suuriakin puutteita.

Koska puutteita turva-asioissa huomattiin on poliisi aloittanut yhteistyöprojektin alueen yrittäjien kanssa. Poliisi järjesti viime toukokuussa tiedotustilaisuuden asiasta. Paikalla oli niin kaupungin, vakuutusyhtiöiden, kuin turvallisuusalankin edustajia, sekä tietysti yrittäjiä.

- Tarkoitus on vaikuttaa pidemmällä aikavälillä siihen, että laajemmilta rikossarjoilta vältyttäisiin parantamalla kuorisuojausta ja teknistä suojausta sekä katsomalla onko kenties muita ympäristöön liittyviä tekijöitä, joita voisi parantaa, Kinnunen sanoo.

Ylöjärven yrittäjien puheenjohtaja Valto Koivula pitää ideaa tervetulleena.

- Projektin tarkoituksena on, että yrittäjät ottaisivat asiakseen sijoittaa vähän enemmän suojaukseen. Toivottavasti vakuutusyhtiöt sitten ottavat asian vakuutusmaksuissa huomioon kun yrittäjä ottaa kameraa ja turva-aitaa ja vaikkapa turvapalveluja, Koivula sanoo.

Tapiola-ryhmän alueellinen riskipäällikkö Timo Mäki vakuuttaa, että suojaus maksaa itsensä pitkällä aikavälillä vakuutusmaksuissa.

- Yleensä tilanne on sellainen, että kun vahingon jälkeen vakuutusyhtiön edustaja käy paikalla ja käydään läpi lukitukset ja rakenteet niin parannus tulee vasta siinä vaiheessa. Yritämme kyllä antaa tietoa asioista jo etukäteen, Mäki kertoo.

Projektissa varsinaisen jalkatyön tekevät turvallisuusalan opiskelijat Tampereen ammattioppilaitoksesta. Oppilaat kiertävät yrityksissä selvittämässä turvallisuustasoa. Tulokset käydään yhdessä poliisin kanssa läpi.

Mallia muuallekin

Vastaavanlaisia projekteja ei tiettävästi ole ennen järjestetty.

-Uskon, että vastaavantyyppisiä rikosryppäitä voi tapahtua muillakin alueellisesti yhtä tiiviillä alueilla kuin tämä Yläjärven Elovainio, joten varmasti tälläinen projekti voidaan toteuttaa muuallakin, Kinnunen arvelee.

Valto Koivula on asiasta varma.

- Kyllä tästä kelpaa muidenkin yhdistysten, kaupunkien ja kuntien ottaa mallia. Tämä on tosi hieno juttu, että tällainen idea meille annettiin ja saimme tämän liikkeelle, Koivula sanoo.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä