Murtokoplat tarkkailevat omakotitaloja

Poliisi tiedotti syyskuun lopussa selvittäneensä vajaa sata romanialaisen ryhmittymän tekemää asuntomurtoa eri puolilta Suomea. Ryhmittymä on ollut aktiivinen myös Norjassa ja Ruotsissa, jossa heillä on ollut anastetulle tavaralle myös välivarasto.

Tämä kopla kierteli ahkeraan muun muassa Turun seudun omakotitaloalueilla. Sopiva alue kun löytyi, niin auto laitettiin parkkiin ja porukka hajaantui ovikelloja soittamaan. Jos ketään ei ollut kotona, niin sisään mentiin joko lukko raa'alla voimalla murtaen tai ikkuna rikkoen.

Tämän juttusarjan tutkinta keskitettiin Varsinais-Suomen poliisilaitokselle, koska suurin osa rikosten uhreista asuu Turun ympäristössä. Samat romanialaiset kiertelivät tosin myös Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Jokilaakson poliisilaitoksen alueella, Oulussa ja Rovaniemellä asti.

Rikoskomisario Pekka Uotila Turusta kertoo, että vaikka juttuja saatiin hyvin selvitettyä, omaisuutta on jäänyt runsaasti kateisiin. Ulkomaalaisryhmät ovat taitavia pääsemään eroon anastetusta omaisuudesta. Usein he postittavat varastetun tavaran nopeasti kotimaahansa.

Murtomiesten työaika oli varsin säännöllinen: keikat tehtiin aikana, jolloin isäntäväki oli päivätöissä. Tämä vaati tosin alueen tarkkailua ja perheiden päivärutiinien selvittämistä. Röyhkeimmät painoivat yötöitä ja astelivat koteihin jopa asukkaiden nukkuessa. Näin kävi muun muassa Anna-Maijan perheelle kesäkuun viimeisenä sunnuntaiyönä Kaarinassa.

- Emme tienneet kutsumattomista yövieraista mitään, vaan nukuimme, kun ihan vieressä kävi varkaita. Jälkeen päin olemme ajatelleet, että onneksi emme heränneet, Anna-Maija muistelee romanialaisten vierailua omakotitaloalueella.

Anna-Maijan perhe oli poikkeuksellisesti jättänyt takaoven auki, kun perheen poika nukkui yön piharakennuksessa. Perheeltä hävisi kolme kännykkää romanialaisten matkaan. Vähän samalla tavalla oli käyty alueen muissakin taloissa.

Vantaalla hurja nousu

Myös Vantaan poliisille on keskitetty useita isoja ulkomaalaisryhmien tekemiä murtosarjoja. Alkuvuodesta poliisi selvitti chileläisen ryhmän tehtaileman 23 asuntomurron sarjan ja keväällä oli vuorossa porukka Keski-Euroopasta. Jälkimmäiseen poliisi sarjoitti seitsemisenkymmentä asuntomurtoa, osa Vantaan ulkopuolella.

- Lukumääräisesti juttusarjat ovat olleet isoja ja tietenkin työskentely ulkomaalaisten kanssa on työläämpää jo tulkkauksenkin takia, kertoo rikoskomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Rikostilastot vahvistavat Hyvärisen kertomaa: Syyskuun loppuun mennessä asuntomurtoja on tehtailtu alueella yli 70 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. 2008 vantaalaiskoteihin oli syyskuun loppuun mennessä murtauduttu noin 50 kertaa ja nyt lähes 90. Kasvu selittyy poliisin mukaan juuri ulkomaalaiskoplien tihutöistä.

Jos tarkastelemme asuntomurtoja pitemmällä aikavälillä, huomaamme, että rikoslajina se on ollut laskevan käyrän laji aina -90-luvun puolesta välistä. Ulkomaalaiset yrittäjät ovat saaneet laskevan trendin uudelleen nousuun.

Eräs poliisi selitti asian niin, että koti-irtaimisto on suomalaiselle konnalle melko huono keikka: elektroniikasta ei pimeillä markkinoilla paljoa kostu. Sen sijaan köyhästä maasta tulleelle varkaalle taulu-tv tai kannettava tietokone on luksustuote. Sillä elää pitkään.

Miten suojaat omakotitalon?

Poliisi-tv kävi kysymässä maan parhailta turvallisuusalan asiantuntijoilta suojausvinkkejä FinnSec-messuilla viime viikolla. Vastaukset olivat ennalta arvattavia: tavallisen lukon lisäksi täytyy asentaa oveen turvalukko. Rikosilmoitin/varashälytin olisi hyvä olla olemassa. Pelotteena saattaisi toimia valvontakamerajärjestelmä ja siitä näkyvät varoitustarrat.

Turvalukon asentaminen ja sen käyttäminen jo pelkästään torjuu suuren osan asuntomurroista kerrostaloissa. Saranatapeilla murtosuojan voi vielä maksimoida. Ongelmana onkin omakotitalon suojaaminen röyhkeiltä ulkomaalaisryhmiltä, kotoa kun pitää pystyä välillä myös poistumaan töihin tai asioille. Nämä turistit tulevat vaikka ikkunasta, jos olettavat, ettei ketään ole kotona.

Eräs turva-alan ekspertti kirosi messuilla, että "näihin ei tehoa kuin äänekäs varashälytin ja vihainen koira". Suomessa ei edes rikkailla ole tapana eristäytyä muurein ja rataportein. Mikäli maastamme tulee vielä tätä suositumpi kohde murtoturisteille, senkin päivän näemme, kun äveriäiden asuinalueille nousevat korkeat muurit.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä