Netin kautta tapahtuvat koirahuijaukset kasvava ilmiö

Pomeranian-rotuinen pikku-Timmy on lemmikistä haaveilevalle vastustamattoman ihana koirakaveri. Rikollisissa käsissä koiranpennut sen sijaan ovat taloudellisesti tuottoisia karvaturreja. Olemattomia koiranpentuja myyvät, ulkomailla operoivat huijarit löytävät koiranpennuille ostajia netistä. Huijari saattaa hieroa kauppoja samasta pennusta usean ostajaehdokkaan kanssa. Tällä tavoin hän kerää sievoiset summat rahaa, muttei toimita pentua Suomeen yhdellekään ostajalle.

Paula Hakasella
on entuudestaan koira, joka aikoinaan hankittiin onnistuneesti netin välityksellä ulkomailta. Tuolloin kaikki sujui hyvin ja sopimusten mukaan. Paula perheineen halusi toisen koiran ja he olivat etsiskelleet viime syksystä lähtien Pomeranian-rotuista koiranpentua. Lopulta sopiva pentu löytyi netin myyntipalstalta. Timmy-pennun omistaja kertoi muuttaneensa Suomesta Lontooseen. Koiran pitäminen oli kuitenkin muodostunut ongelmaksi ja omistaja halusi saada Timmylle uuden kodin nimenomaan Suomesta. Timmyn hinta oli reilut 700 euroa, josta Paula suoritti etumaksun kansainvälisen rahansiirtoyhtiön, Western Unionin, kautta Lontooseen.

Rahaa, rahaa, lisää rahaa

- Meiliviestintä senkun kiihtyi. Myyjäpuoli halusi rahaa koiran lentolippuun, vakuutuksiin, rokotuksiin, cargo-yhtiölle ja niin edelleen. Maksoin osan. Timmyn piti saapua lennolla Helsinkiin, mutta lentoyhtiö selvitti, ettei sellaista koiraa ole tulossa, Paula kertoo.

Yhteydenotot myyjäpuoleen tuottivat lupauksen toisesta lennosta, jonka numerot täsmäsivätkin. Mutta koiraa ei koneessa ollut, sen tiedon Paula selvitti jälleen lentoyhtiöltä.
- Sitten tiesin, että kaikki on huijausta. Otettuani yhteyttä myyjään, hän sanoi koiran menneenkin Ranskaan. Olisi taas tarvittu rahaa ylläpitoon ja rokotuksiin Ranskassa. En tietenkään maksanut enää mitään. Vielä lopuksi minulta yritettiin kalastella luottokorttini numeroa ja muita tietoja.
Paula ehti menettää noin 1200 euroa.

- Myyjä suuttui silmittömästi, kun syytin häntä huijauksesta. Otin yhteyttä myös netin myyntipalstan ylläpitäjään, joka poisti Timmyn myynti-ilmoituksen palstaltaan. Nyt sama ilmoitus on kuitenkin eräällä norjalaisella sivustolla.

Nettihuijausten tutkinta työlästä

Netin kautta tehdyt, kansainväliset koirahuijaukset ovat työllistäneet poliisia viime vuosina yhä enemmän. Juttuja on tutkinnassa kolmisenkymmentä.

- Meidän tietoommehan tulee huijauksista vain pieni osa, rikoskomisario Pekka Uotila muistuttaa.
Nettihuijausten kaavalle on ominaista kansainvälisten rahansiirtopalveluiden käyttäminen ja silmänlumeeksi laadittujen nettisivujen hyödyntäminen. Kun tekaistua henkilöllisyyttä käyttänyt huijari saa rahansa, nettisivut häviävät, eikä myyjäpuoleen saada enää yhteyttä.

Petosten jäljet johtavat tavallisesti Iso-Britannian tai Saksan kautta Afrikkaan tai Itä-Eurooppaan. Poliisi ei juurikaan tavoita petosten tekijöitä. Tekijöillä on useita tekaistuja henkilöllisyyksiä, joiden turvin he pystyvät peittämään jälkensä. Tämänkaltaiset petokset ovat lisäksi niin pieniä, ettei poliisi ryhdy kansainväliseen yhteistyöhön niiden selvittämiseksi. Jos poliisi tavoittaa tekijän, on rangaistuksena tavallisesti vain sakko. Asianomistajan pitäisi itse siviiliteitse hakea korvauksia ulkomailta. Käytännössä tällainen prosessi on yksityishenkilölle kallis ja mutkikas.

Poliisi haluaa viestittää, että nettikaupoissa on muistettava ostajan riski.
- Se on helppoa kaupantekoa, mutta taloudelliset riskit jäävät ostajalle. Jos kauppoja hierotaan sähköpostitse, ja myyjän viestit ovat huonoa suomea, on syytä epäillä niiden olevan Googlen kielenkäännöstyökalulla suomennettuja. Tällöin on syytä epäillä myyjän tarinoita.

Kansainvälisen rahansiirtopalvelun käytössä on ongelmana se, että maksun vastaanottajan tiedoiksi kirjautuvat vain nimi ja syntymäaika. Kaikissa maissa maksun noutajalta ei välttämättä kysytä edes henkilöllisyyspapereita. Huijareilla on tavallisesti käytössään väärennetyt paperit ja useita henkilöllisyyksiä.

Jos haaveilet koirasta ja pentukauppa netissä houkuttelee, muista tarkistaa myyjän taustat ja varmistaa maksutavan luotettavuus.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä