Nykyajan metsänvartijat

Metsähallituksen erätarkastajat valvovat kansalaisten lainkuuliaisuutta valtion metsien lisäksi vesialueilla. Suurin osa heistä on koulutukseltaan poliiseja, kaikki eivät tosin ole koskaan tehneet poliisin töitä.

Erätarkastajien määrä on vähentynyt vuosien mittaan. Kun Aimo Tervamäki aloitti erätarkastajana, hänellä oli 13 kollegaa. Valtion maa-alueet sen sijaan ovat pysyneet samassa laajuudessa.

- Jos meitä 10 miestä 12,5 ha alueella pyörii, voi olla, että menee montakin vuotta ennen kuin seuraavan kerran mennään samalla alueelle, sanoo erätarkastaja Jaakko Saaristo.

Paikallisesti erätarkastajia auttaakin valvonnassa verkosto, jossa on mukana tavallisten luonnossa liikkujien lisäksi esimerkiksi riistanhoitoyhdistyksiä.

Pelko pois

- Ehkä suuri yleisö luulee, että meille valvojille jatkuvasti tympeillään, ja ollaan uhkana – se on täyttä utopiaa. Minun mielestä erä-asioissa ei ole niin suurista kysymys, että tarvitsisi hengellä ruveta uhkaamaan, sanoo Aimo Tervamäki.

- Voihan se mennä terveenkin miehen pää joskus sekaisin saaliin himossa. Mutta jos uhkailulinjalle on lähdetty, niin melkein kaikki ovat hetken päästä tulleet katumapäälle, miettii Jaakko Saaristo.

Erätarkastajilla on varusteet viimeisen päälle luonnossa liikkumiseen. Työn riski onkin siinä, että yleensä liikkeellä ollaan yksin.

Talvipakkanen + vesi on Jaakko Saariston mielestä ehkä vaarallisin yhtälö. Moottorikelkalla liikkuessa saattaa jää sortua alta. Sellaisessa tilanteessa suuremmassa vaarassa on mahdollinen perässä kelkkailija.

- Kerran olin liikkeellä rajavartijan kanssa. Minä ajoin järven yli edellä ja alkoi kuulua sellaista suhinaa. Katsoin taakse ja kelkan perästä lensi valtava vesisuihku. Jää petti koko ajan kelkan alta – onneksi kaveri oli jäänyt vastarannalle karttaa katsomaan.

Jaakko Saariston mukaan erätarkastajan työssä ei saa pelätä pimeää eikä yksin oloa. Joskus öitä joutuu viettämään luonnossa joko laavulla tai eräkämpillä.

- Kun olin töissä pohjoisen alueella piti varautua siihen, että viikkokin saattoi mennä yhtäkyytiä erämaissa, kun ei suunnitelmat aina pitäneet paikkaansa.

Lisää aiheesta:
www.metsa.fi
www.luontoon.fi

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä