Oikeuskemian professori Erkki Vuori

Yli kolmikymmenvuotisen uransa aikana Erkki Vuori on joutunut seuraamaan kuinka huumeiden aiheuttamien kuolemien määrä on pääosin vain noussut. Samalla oikeuskemistien tutkima huumausaineiden skaala on laajentunut huomattavasti. Viimeisin vitsaus ovat muuntohuumeet, ns. designhuumeet. Niitä myydään usein tutkimuskemikaaleina, pussitettuna jauheena.

- Silloin myyjä voi väittää, että aine ei ole tarkoitettukaan syötäväksi. Jos kyseisiä aineita myytäisiin pillereinä tai kapseleina, jokainen ymmärtäisi, että ne on tarkoitettu nieltäväksi.

Muuntohuumeita ei ole tutkittu lääketieteellisesti. Ihmiskokeita tekevät narkomaanit itse. Erityisen pirulliselta vaikuttaa Bromo Dragonfly. Sen maksimivaikutuksen saapuminen saattaa kestää jopa kuusi tuntia.

- Yleensä huumausaineen käyttäjät on hyvin malttamattomia. Kun he ottavat annoksen ja mitään ei tapahdukaan, niin he ajattelevat, että se oli huonoa tavaraa - ja ottavat lisää.

Jo yhden Bromo Dragonfly -annoksen vaikutus saattaa kestää useita päiviä. Erityisen ikävä sivuvaikutus on ääreisverenkierron vaikeutuminen. Esimerkiksi Ruotsissa on jouduttu amputoimaan ainetta käyttäneiden sormia tästä syystä.

- Olen sitä kerta toisen jälkeen ihmetellyt - kuinka ihmiset suostuvat itsellään tekemään sellaisia kokeita. Aineilla, joita ei ole tieteellisesti tutkittu.

Näköalapaikka yhteiskuntaan

Nykylaitteilla pystytään selvittämään aineista niiden tarkka kemiallinen koostumus. Se on kiehtovaa, Vuori sanoo. Sitäkin enemmän häntä kiehtoo se, mitä oikeuskemian laitoksella voi nähdä yhteiskunnasta.

Esimerkkinä hän mainitsee takavuosien tapauksen kuolleesta miehestä, jonka vierestä löytyi vihreää nestettä sisältänyt lasi. Samaa ainetta löytyi miehen verestä. Oikeuskemian laboratoriossa oli selvitetty aineen koostumus sataprosenttisesti. Silti se, mitä aine oikeasti oli ja mihin tarkoitukseen sitä normaalioloissa käytettäisiin, oli arvoitus.

- Lähetimme näytteen ystävillemme VTT:een. He palauttivat sen tutkimatta. Kertoivat, että aine on erästä kasvienhoitoravinneliuosta. Ei ollut tullut mieleen, että sitäkin joku juo. Sen jälkeen se on tietysti tullut mieleen. Näyttää siltä, että oli mitä tahansa tavaraa pullossa, niin jonain päivänä sitä joku suomalainen juo.

Paha maku liukenee rasvaan

Erkki Vuorelta pyydettiin kerran lausuntoa asiassa, jossa epäilty henkilö oli tarjoillut toiselle henkilölle Masinolia - mitä ilmeisimmin tappamisen tarkoituksessa. Kysymys kuului, onko kyseinen aine myrkyllistä ja voiko sitä juottaa ihmiselle salaa?

Masinolissa ainoa todellinen myrkky on etanoli. Se on myrkyllistä, mutta myrkytysvaikutus riippuu nautitusta määrästä.

- Ajattelin sitten, että maistetaan sitä nyt, kun tällaista kysytään - kun se ei kuitenkaan ole hengenvaarallinen aine. Kastoin sormen ja laitoin kielen päälle ja se riitti. Kieleen takertui niin pahan maku ja haju, etten meinannut päästä siitä eroon. Pesin suuta ja kieltä mutta se ei auttanut. Sitten oli pakko mennä läheisen huoltamon kahvilaan ja tilata oikein rasvainen meetvurstivoileipä. Maku liukeni lopulta rasvaan. Lausunnosta tuli aika koetun tuntuinen, koska siinä oli suoria aitoja havaintoja.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä