Aiheesta lisää
Oikeuspsykiatrit yksimielisiä: vaarallisille vangeille päihteettömyysvelvoite
Suomen johtavat oikeuspsykiatrit ovat yksimielisiä siitä, että vaarallisiksi luokitellut vangit olisi velvoitettava päihteettömyyteen. Psykiatrisen vankisairaalan johtava ylilääkäri Hannu Lauerma oli oikeusministeriön kuultavana asiasta viime viikolla. Mikäli vanki ei sitoudu päihteettömyyteen, vapaus ei ehdotuksen mukaan koita, vaan hän joutuu jatkamaan kakkuaan.Toteutuessaan ehdotus vaatisi lakimuutoksen.
Uudistuksen taustalla on jo puolivuosikymmentä vireillä ollut suunnitelma vaarallisten vankien velvoitteellisesta avohoidosta. Asiasta vallitsee oikeusoppineiden ja terveysviranomaisten välillä yhteisymmärrys, mutta jostain syystä hanke ei ole edennyt. Heinäkuinen Porvoon ammuskelutapaus hampurilaisravintolan ajokaistalla nosti aloitteen pintaan uudelleen.
Porvoon tragedia herätti keskustelua myös siitä, miksi vankien vaarallisuusarvioita ei tehdä kaikille elinkautisesta vapautuville. Esa Åkerlund ehti nauttia ehdonalaisesta vapaudesta vain seitsemän kuukautta ennen Porvoon veritekoja. Elinkautisen Åkerlund istui vaimonsa murhasta. Jo ennen vaimonsa murhaa Åkerlund oli tuomittu käräjäoikeudessa taposta, mistä Hovioikeus oli kuitenkin vapauttanut hänet.
Johtavan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan vankisairaaloissa olisi valmius tehdä nykyistä paljon enemmän vaarallisuusarvioita. Hänen arvionsa mukaan oikein tehty vaarallisuusarvio olisi saattanut estää hampurilaisravintolan verilöylyn, jossa kolme ihmistä sai surmansa mitättömän sanaharkan jälkeen.
Elinkautisvangit eivät ole kuitenkaan suurin huolenaihe vapautuvien joukossa. Vaarallisimpina pidetään toistuvasti rikoksia uusivat vangit, jotka joutuvat istumaan koko tuomionsa, päivästä päivään. Aikaisemmin heitä kutsuttiin pakkolaitosvangeiksi. Juuri heille tehty nykyaikainen vaarallisuusarviointi pelastaisi ihmishenkiä varmimmin, mikäli heidät voitaisiin velvoittaa avohoitoon vapautumisen jälkeen.
Elinkautinen elinkautiseksi?
Kysyimme OM:n kriminaalipoliittisen osaston osastopäällikkö Jarmo Littuselta, onko ministeriössä mietitty elinkautisen muuttamista oikeasti loppuelämän pituiseksi. Littunen myönsi asian nousevan esiin aina järkyttävien tekojen jälkeen, mutta vakavasti sitä ei ole mietitty. Sellainen ei Littusen mukaan oikein istu oikeusperinteisiimme. Vangit vapautuvat siviiliin jossain vaiheessa yleisesti Länsi-Euroopassa.
Porvoon tapauksen jälkimainingeissa on arvosteltu myös ehdonalaisvalvontaa. Olihan Esa Åkerlund myös valvonnan alla. Jarmo Littunen pitää ehdonalaisvalvontaa hyvänä järjestelmänä, mutta muistuttaa, että verrattain pieni määrä valvojia koettaa valvoa noin 1300 ehdonalaiseen vapautettua. Ehdonalainen ei velvoita valvottavia esimerkiksi päihteettömyyteen.
- Vaarallinen vanki on tyypillisesti sellainen, joka ei itse pidä itseään vaarallisena. Toiseksi hän vapautuu alakulttuuriin, jossa tuntee itsensä uhatuksi - usein syystäkin - ja sen vuoksi hän aseistautuu. Kun tähän vielä kuuluu holtiton päihteidenkäyttö ja sen tuoma impulsiivisuus, on väkivallan todennäköisyys hyvin suuri, määrittelee psykiatrisen vankisairaalan johtava ylilääkäri Lauerma.
Väkivaltaisten päihteenkäyttäjien pakkohoito on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi maassamme. Teoriassa sitä voisi jatkaa kuukauden vapautumisen jälkeen, mutta käytännössä tätä mahdollisuutta ei käytetä. Toisaalta, oikeuspsykiatrien esittämä malli velvoitteellisesta avohoidosta estäisi veritekoja ennalta paremmin.
Jammu-sedän tyyppisiä tuomionsa jälkeen mielisairaaloihin joutuvia vankeja on aniharvassa, yksi muutamaan vuoteen. Yleensä heitä voidaan hoitaa vankeudessa, mutta siviiliin heitä ei voi päästää, joten edessä on pakkohoito. Sen sijaan vaikka persoona olisi kuinka hyökkäävä ja patologinen, mutta ei mielisairas, häntä ei voi Suomessa hoitaa tahdonvastaisesti.
Esitysaika
Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.
YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan