Onko terveen urheilijan douppaaminen sairaanhoitoa?

Mikäli terveen urheilijan suorituskyvyn parantamista ei katsota potilassalaisuuden piiriin kuuluvaksi, saattaa hiihtourheilun doping-kulttuurin laajuus ja syvyys paljastua tulevassa oikeudenkäynnissä. Syyttäjän täytyy tosin ensin saada esitutkintamateriaali keskusrikospoliisilta ja tehdä syyteharkinta. Asiassa on vielä monta muttaa.

Emeritus-professori Juhani Leppäluoto valotti haastattelussaan huippu-urheilun dopingsalaisuuksia historian kautta. Kuormitusfysiologian asiantuntija Leppäluoto kertoi taustahaastattelussa laajasti, kuinka hän kirjoitti kasvuhormoneita yleisurheilijoille ennen -70-luvun puoliväliä, jolloin se oli sallittua.

1970-luvun puolivälissä Leppäluoto lähti muutamaksi vuodeksi Yhdysvaltoihin, minä aikana dopingvalvonta astui kuvaan mukaan. Yhdysvalloista palattuaan Leppäluoto ja Oulun yliopiston Fysiologian laitos alkoivat tehdä yhteistyötä Suomen hiihtoliiton kanssa.

Etenkin veriarvot ja niiden parantaminen kiinnostivat Hiihtoliittoa. Hiihtoliitto rahoitti Fysiologian laitoksen tutkimuksia, joissa selvitettiin muun muassa sitä, mitä korkealla harjoitteleminen vaikuttaa hiihtäjien veriarvoihin. Niin sanottu alppimaja-menetelmä oli myös tutkimuksen kohteena.

Jossain vaiheessa -90-lukua Hiihtoliitto kiinnostui myös plasmanlaajentajien tutkimuksista. Juhani Leppäluoto toimitti Hiihtoliitolle 43 litraa plasmafusiini-nimistä plasmaexpanderia helmikuusta 1997 helmikuuhun 1999. Asia käy ilmi Hiihtoliiton kirjanpidosta. Aine oli tuolloin vielä sallittua.

Urheilijat koekaniineina?

Poliisi-tv:lle väitettiin, että oululaisia harrastetason urheilijoita olisi käytetty doping-tutkimusten koekaniineina 1980-luvulla. Väitteen mukaan kyse olisi ollut alasarjan koripalloilijoista. Emme löytäneet väitteelle tukea tosielämästä. Yliopiston rehtori Lauri Lajunen myös kielsi edes kuulleensa moista huhua.

Kysyttyämme asiaa Juhani Leppäluodolta saimme selvityksen, että hän oli omissa tutkimuksissaan käyttänyt amatööri- ja kilpatason kuulantyöntäjiä. Leppäluoto oli tutkinut anabolisten steroidien vaikutuksia maksaan. Koekaniineiden käyttö perustui vapaaehtoisuuteen. Täytyy myös muistuttaa, että aineita ei ollut kielletty vielä 1970-luvun alkupuolella.

Tapaus Ville Vakkuri

Tapaus Vakkuri on kahdella tavalla erikoinen doping-historiassamme: Ensinnäkin urheilija ja hänen valmentaja Esko Olkkonen myönsivät rehellisesti vippaskonstinsa. Toisekseen käryä ovat selitelleet parhain päin aivan muut tahot kuin juoksija itse.

Yksi näistä tahoista on Olkkosen ystävä, emeritus-professori Juhani Leppäluoto. Hän on puhunut siitä, kuinka Olkkonen olikin syöttänyt Vakkurille kastroimattoman villisian lihaa sekä lisäravinteita. Pistoksissa olikin mennyt vitamiineja, eikä kiellettyjä aineita.

- Ne ovat höpöhöpöpuheita. Olen syönyt villikarjun lihaa ja lisäravinteita, mutta eivät ne vaikuttaneet käryämiseeni. Käytin kasvuhormonia, testoja sekä anabolisia, mutta annokset olivat melko pieniä, tunnustaa Ville Vakkuri Oulun torilla.

Vuonna 2000 Vakkuri pinkaisi satasen 10,35 sivuten silloista Suomen ennätystä. Seuraavana vuonna kävi käry. Kilpailukiellon jälkeen satanen meni puhtailla keinoilla vielä 10,52, mutta motivaatio ei riittänyt harjoitteluun. Kahden vuoden jäähdyttelyn jälkeen Ville Vakkuri ripusti piikkarit naulaan.

Vakkurin mukaan doping-aineita hänelle ehdotti nimenomaan valmentaja Esko Olkkonen, joka kertoi, ettei kansainväliselle huipulle ole asiaa ilman kiellettyjä aineita. Karismaattisen valmentajan opit upposivat 17-vuotiaaseen lahjakkaaseen pikajuoksijaan. Esko Olkkonen kuoli kaksi vuotta sitten enemmän tai vähemmän unohdettuna valmentajasuuruutena.

Krp tutkii

Mitä näillä vanhoilla asioilla on tekemistä tämän päivän kanssa? Sitä että Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan, puhuivatko hiihtoliittolaiset muuta kuin totta STT:n doping-oikeudenkäynneissä vuosituhannen vaihteessa. Epäiltyjen kohdalla puhutaan rikosnimikkeistä törkeä petos ja väärä ilmianto.

Rikosylikomisario Pauli Huuskonen kertoo, että seuraavaksi krp aikoo kuulla hiihtäjiä. Sen jälkeen on aika niputtaa esitutkintamateriaali syyteharkintaa varten. Epäillyn statuksella on kuulusteltu tähän mennessä neljää eri henkilöä, mutta määrä voi tästä vielä kasvaa.

- Ei ole mikään pikku juttu, jos Hiihtoliitto on sekoitettu tällaiseen toimintaan, jossa näitä aineita on käytetty väärin ja ehkä rikollisella tavalla tuotu maahan ja täällä sitten levitetty, lausui Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja Esko Aho aikoinaan painokkaasti STT:n doping-väitteiden jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa -90-luvun lopulla.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä