Oot aika kuuma kissa:)

-Oletin vanhojen työkokemusten perusteella, että tällainen ilmiö on olemassa. Parin päivän sisällä tuli kuitenkin täytenä järkytyksenä, kuinka laajasta ongelmasta on kyse. Se tuntui ihan fyysisenä pahoinvointina, muistelee Exit-hankkeen projektityöntekijä Saija Halin-Uula nykyisen työnsä ensi päiviä.

Exit-hanke tarjoaa apua hyväksikäytön kohteeksi tai vastikkeellisen seksin pariin joutuneille nuorille. Yksi osa hanketta on nettietsivätyö. Halin-Uula luo itselleen valeprofiileja 14-16-vuotiaiden tyttöjen nimissä ja seuraa niiden kautta passiivisena osapuolena seksitarjousten määrää ja laatua. Hyvin nopeasti selviää, että ehdotusten määrä on huikea ja laatu luokaton.

-Siitä lähti. Kuluiko siihen puolta minuuttiakaan? Kysyy Saija Halin-Uula Exit-hankkeen projektipäällikkö Mari Hietalalta, kun ensimmäinen tarjous rävähtää ruutuun.
-Tuossa kysytään suoraan, myytkö itseäsi, bongaa Hietala monien viestien joukosta. Ja loputkin viestit ovat aivan yhtä hirveää luettavaa. Miehet latelevat mieltymyksiään, lupaavat opettaa seksin saloja ja tarjoavat vastineeksi sponsorointiapua shoppauspäivän merkeissä tai kylmää käteistä. Summat ovat valtavia.

Röökiaskista tuhanteen euroon

Eräs mies määrittelee maksuksi 50-100€ hyvästä suihinotosta ja 100-150€ panosta. Summaan voi herran mukaan vaikuttaa itse. 300€ ei ole lainkaan harvinainen tarjous suihinotosta ja panosta on mainittu jopa tonni. Toinenkin ääripää löytyy.
-Reilu viikko sitten käsittelin jutun, jossa suihinotosta oli maksettu yksi röökiaski, kertoo virtuaalinen lähipoliisi Jutta Antikainen.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ikäraja on 16-vuotta. Siihen on kuitenkin olemassa kaksi tärkeää poikkeusta.
-Ikäraja on 18-vuotta, kun kyse on seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta tai sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta tai levittämisestä, Antikainen korostaa.

Exit-hankkeen työtekijät ovat kentällä nuoria jututtaessaan saaneet huomata nuorten olevan hyvin tietämättömiä oikeuksistaan. Katupartio sekä valistaa että kyselee kokemuksia.

Totuus virtuaalimaailman ulkopuolelta

Poliisi tv kulki muutaman tunnin Exit-hankkeen katupartion matkassa. Tällä kertaa ilta sujui akselilla Kamppi-rautatieasema. Tarkkailun lisäksi partio jutteli kahdeksan täysin sattumanvaraisesti valitun nuoren kanssa. Heistä peräti kahdelle oli tehty seksinostotarjouksia myös livenä. Ehdotuksia tytöt ovat saaneet bussipysäkeillä ja ostareilla, mutta keskiluokkaisilla omakotitaloalueillakin tapauksia on tullut vastaan.

Vanhempi konstaapeli Antikainen haluaa muistuttaa, että nettitarjouksia ei saa vähätellä verrattuna live-ehdotuksiin.
-Netissä lapsen hyväksikäyttö on pahimmillaan päättymätöntä. Jos kuvamateriaalia on vaihdettu ja eteenpäin lähetetty, ei poistaminen yhdeltä palvelimelta riitä, Antikainen sanoo.

Reaali- ja virtuaalimaailma ovat myös toistensa jatkeita, sillä liveakti päätyy helposti nettiin.
-On fakta, että ostajat taltioivat seksipuuhat, tietää Exit-hankkeen projektipäällikkö Mari Hietala.

R-i-k-o-s-i-l-m-o-i-t-u-s

On täysin mahdotonta, että nuoret eivät saisi enää pyöriä netissä tai kaduilla. Niinpä ainoa keino jarruttaa netissä tehtyjen seksitarjousten määrää on ilmoittaa tapahtuneesta ja siten lisätä kiinnijäämisriskiä tuntuvasti.
-Tilanne on saatava kuriin, sillä hyväksikäyttö traumatisoi nuoren ja jättää elinikäiset arvet, Hietala tietää.

Suomessa seksinostoyritys ei ole rikos, jos tarjouksen saanut onkin todellisuudessa aikuinen. Tästä huolimatta poliisilla on käytössään seksuaalirikosten osalta hyvä arsenaali keinoja. IP-osoitteiden selvittämisen lisäksi poliisi voi tehdä datatakavarikkoja ja tällöin myös privaattiviestit päätyvät virkavallan syyniin. Ensin täytyisi vain olla se rikosilmoitus.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä