Oriveden mysteerivainajan henkilöllisyys selviämässä

Vuonna 2007 pitkänä perjantaina Risto Rouvari ja hänen vaimonsa teki kävelyretkellään Orivedellä järkyttävän löydön – naisen ruumiin. Nainen löytyi käpertyneenä kaatuneen puun juurakon tekemästä kuopasta. Keskeltä hakkuuaukiota löytynyt naisvainajan henkilöllisyys on pysynyt mysteerinä. Kukaan ei tunnu kaipaavaan noin 40 vuoden ikäistä naista.

Vainajalla mukana olleiden tavaroiden joukosta ei löytynyt mitään sellaista, joista olisi voinut päätellä hänen henkilöllisyyttään. Vainajalta löytyneessä mp3 –soittimessa ollut musiikki, Calvin and Hobbes –sarjakuvakirja sekä muutamat muut merkit, kuten vaatetus, viittasivat joko Keski-Eurooppaan tai Englantiin.

Ennen vainajan löytymistä, helmikuussa 2007, oli Oriveden asemalta löytynyt varustekassi, joka myöhemmissä tutkimuksissa osoittautui mysteerivainajan omaisuudeksi. Kassistakaan löytyneistä tavaroista ei ollut apua vainajan henkilöllisyyden selvittämiseksi.

Poliisin tutkimusten jälkeen nainen haudattiin syksyllä 2008 Oriveden kirkkomaahan.

Vuosi tämän jälkeen Keskusrikospoliisin uhrintunnistusyksikkö otti mysteerivainajan henkilöllisyyden selvitettäväkseen. Joulukuun 9. uhrintunnistusyksikkö suoritti ekshumaation eli vainajan hauta avattiin ja vainajasta otettiin tarkempia näytteitä muun muassa hampaista.

Rikoskomisario Ismo Kopra KRP:sta kertoo, että ekshumaatio onnistui hyvin ja tarkemmat tutkimukset onnistuivat hyvin. Interpol on luonut tuntemattomien uhrien tunnistamiseksi järjestelmän, jota käytetään melkein kaikkialla. Tarve tällaisen järjestelmän luomiseksi tuli Tsunamin yhteydessä ja sen jälkeen järjestelmä on auttanut hyvin monien uhrien, niin suuronnettomuuksien, kuin rikosten uhrienkin tunnistamisessa.

Joulukuussa Ismo Kopra oli optimistinen Oriveden mysteerivainajan henkilöllisyyden selviämisen suhteen, vaikka arvelikin sen vievän paljon aikaa.

Uhrintunnistusyksikkö sai kuitenkin nopeasti tuloksia. Jo ennen joulua saatiin tieto, että Braunschweigin kaupungista, läheltä Hannoveria on kadonnut hieman yli 40 vuoden ikäinen nainen, jonka kaikki tuntomerkit tuntuisivat sopivan Oriveden mysteerivainajaan. Onko tämä nainen oikea kadonnut, selviää lähiaikoina.

Oli tämä saksalaisnainen Oriveden mysteerivainaja tai ei, niin poliisi on edelleenkin kiinnostunut naisen liikkeistä Orivedellä ja muualla Suomessa. Miksi nainen hakeutui keskelle metsää kuolemaan?

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä