Pahoinpitely + laiton uhkaus + varkaus = koulukiusaaminen

Turkulainen turvapalvelufirma on keksinyt markkinaraon, jota ei saisi edes olla olemassa.

-Tyypillinen käsittelemäni tapaus on sellainen, jossa vanhemmat ovat kertoneet koulussa lapsensa kiusaamisesta. Rehtori on sitten todennut, että toimenpiteitä ei tehdä, koska hänen koulussaan ei kiusata ketään, kertoo November Securityn operatiivinen johtaja Jussi Marttila.

Kun vaille apua jääneet vanhemmat ottavat yhteyttä Marttilaan, alkaa yksityisetsivän työ; on aika kerätä todisteita kiusaamisesta koululle tai tarvittaessa oikeuden käyttöön. Tärkeintä materiaalia on itse kiusatun sekä opettajien haastatteleminen.
-Koulut suhtautuvat meihin nihkeästi. Toimimme kuitenkin oppilaan vanhempien asiamiehenä, joten vaitiolovelvollisuudenkaan ei pitäisi olla ongelma, Marttila sanoo.

Hyökkäys on paras puolustus

Poliisi tv lähetti turvepalveluyhtiön toiminnasta kertovan sähköpostin sekä siihen liittyvän kyselyn satunnaisesti valituille kouluille eri puolille Suomea. Nihkeä suhtautuminen näkyi kyselyyn vastanneiden rehtoreiden mielipiteissä. Moni vetosi vaitioloon, vaikka vanhempien valtuutus sen murtaa. Useimmat myös kuvittelevat, että salakuvaus loukkaisi kiusaajan yksityisyyden suojaa, vaikka koulun piha on täysin julkista aluetta eikä taltioinnille näin ole estettä. Kiusatun etuja ajavia vastauksia joukossa oli vain pari. Yksi niistä kuului: ”Jokainen aikuinen, joka tekee kiusaamisen vastaista työtä, on tärkeä voimavara lisää.”

Kyse ei ole siitä, etteikö kiusaustapauksia välillä ilmaantuisi. Kyse on siitä, että niihin pitää puuttua nopeasti, tehokkaasti ja voimakkaaksi. Yhdenkään asiansa kunnolla hoitaneen koulun ei luulisi korvaansa lotkauttavan tällaisen palvelun tulosta markkinoille, koska firman edustaja tuskin heillä joutuu vierailemaan.

On muistettava, pääosin hyvin toimivassakin koulussa yksi hoitamaton tapaus on liikaa. Kyse on kuitenkin aina suuresta asiasta; yhden yksittäisen lapsen kokonaisesta elämästä.
-Olin 12-vuotias ja halusin kuolla, kertoo koulukiusattu nuori nainen, jota tuossa vaiheessa oli kiusattu ”vasta” vuosi. Neljän vuoden piina jätti jälkensä vuosiksi ja ne jäljet eivät olleet pieniä. Viiltely, itsemurhayritys ja masennus, mania ja paniikkihäiriö ovat vain osa seurauksista, joiden juuret juontavat koulukiusaamiseen.

Rikos ja rangaistus

”Vaikka koulukiusaamista voi pitää rikoksena, en kuitenkaan lähtisi sitä selvittelemään sellaisena.” Näin totesi eräs rehtori vastauksessaan.
-Monista koulukiusaamiseen liittyvistä asioista puhuttaisiin rikoksina, jolleivat ne tapahtuisi koulun sisäpuolella, pihalla tai kotimatkalla, Marttila kuvailee ongelmakenttää, johon on tapaustensa vuoksi perehtynyt.

Ympäripyöreä sana ”koulukiusaaminen” kätkee alleen sellaisia rikosnimikkeitä kuin seksuaalinen ahdistelu, varkaus, pahoinpitely ja laiton uhkaus.
-Joku huusi perääni: ”tapan sut” ja toivoin, että se olisi totta, kertoo koulukiusattu siitä helvetistä, jonka luokkakaverit hänelle aikoinaan aiheuttivat.

Vanhemmat eivät aina osaa tai halua itse ottaa yhteyttä poliisiin.
-Koulu saattaa jopa painostaa vanhempia luopumaan syytteistä, Marttila kertoo.

Kova kovaa vasten

Ääritapauksissa kiusaajalle olisi mahdollista hakea lähestymiskieltoa. Sen saamisperusteena ovat hengen, terveyden, vapauden tai rauhan uhka. Väkivallan teko ei ole edellytys, mutta painava syy. Kriteerit täyttyvät monissa tapauksissa. Lähestymiskielto tarkoittaisi käytännössä kiusaajalle koulun vaihtoa. Se ei tietenkään ratkaisisi ongelman alkujuuria, mutta estäisi kiusatun altistumisen erittäin vaarallisiin tilanteisiin.
-Lapsen edun kannalta on kriittistä, että kiusaaminen saadaan loppumaan mahdollisimman pian. Mitä pidempään tilanne jatkuu, sitä vaikeampi siihen on yleensä puuttua, Marttila toteaa.

Kulissiko tärkeintä?

Suomessa on käytössä KiVa-koulu hanke ja hyvä niin: se on auttanut useaa opinahjoa kiusaamisen ehkäisyssä ja siihen puuttumisessa. Pelkkä mukaan ilmoittautuminen ei kuitenkaan vielä auta. Tai se, että koulun maine on tärkeämpää kuin lasten avun saanti.

”Turha tässä koulun toimintaa syyllistää, vaan syyllistetään kiusaajia!!!” Näin toteaa eräs kyselyymme vastannut rehtori. Sopii tietysti miettiä, onko se syyllistämistä, että Marttilan yhtiön tarjoama palvelu on markkinoilla. Bisneshän kuolee, jos koulut hoitavat hommansa.
-Meidän puoleltamme saisimme mielellämme olla tarpeettomia tässä asiassa.

Turvafirmat ja yksityisetsivätkö sitten saavat stopin koulukiusaamiselle?
-Yksittäistapauksissa kyllä. Kokonaiskuvassa on tärkeintä, että koulut eivät lakaise tapauksia maton alle, Marttila sanoo.

Koulukiusattu nainen muistaa hyvin, kuinka hänen päällensä syljettiin koko kemiantunti, mutta opettaja ei tehnyt mitään. Hän todella toivoo, että kenenkään ei tarvitsisi käydä läpi samaa helvettiä, jonka hän itse on taivaltanut.

Lisää koulukiusatun naisen tarinasta voit lukea täältä.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä