Paluumuuttajasta kirjasarjan sankariksi

Ei ole sattumaa, miksi romaanihenkilöt liikkuvat juuri tietyissä maisemissa. Matti Röngän dekkareiden päähenkilö Viktor Kärpällä on toimisto Helsingin Hakaniemessä.

- Torin laidalla on divari, jossa käyn aika usein. Sen vieressä on pieniä toimistohuoneistoja, joihin saatoin kuvitella Viktorille työtilan.

Ensimmäisessä kirjassa Viktor myös asui samassa talossa, jossa toimistonsa sijaitsee. Kun kirjailija käyttää oikeita paikkoja, yksityiskohdat on syytä olla oikein. Kaikkea ei kuitenkaan aina tule selvitettyä viimeistä piirtoa myöten.

- Tosiasiassa en tiedä, pääseekö Viktorin toimistosta ulos takakautta talon yläkerroksiin kenenkään huomaamatta, niin kuin kirjassa kuvataan.

Viktor Kärppä on inkeriläissyntyinen puolittain alamaailmassa liikkuva liikemies. Hänen maailmansa on tarkoituksella mahdollisimman kaukana kirjailijan omasta elinpiiristä, saatika television uutistoimituksesta.

Myöhemmissä kirjoissaan Rönkä on tosin sijoittanut Kärpän asumaan omakotitaloa Tapanilassa – omille kotikulmilleen. Moinen laiskuus nyt hieman harmittaa. Joskin näin ollen hänen on helppoa poimia kirjoihinsa lähiympäristöstään paljon puhuvia, tarkkojakin yksityiskohtia.

Kirja joka toinen vuosi

Rönkä on kirjoittamisen aloittamisessa tällä kertaa hieman myöhässä ja se tuntuu hermostuttavan häntä. Kirjaprojekti alkaa paperille laatikoihin hahmotellulla suunnitelmalla. Kirja on voiton puolella jo ennen kuin yhtään sanaa on kirjoitettu. Valmiissa suunnitelmassa on alku ja loppukuva ja 25 kohtausta.

- Joka kerta olen epävarma sen suhteen, että pysyykö tarina kasassa. Riittävätkö ainekset? Onko juonta tarpeeksi? Olen semmoinen hontelojuoninen – en ole kovin kiinnostunut kirjan rikosjuonesta. Se on minulle vain tekosyy kertoa niitä muita tarinoita.

Rönkää kiinnostavat moraaliset teemat - oikeudenmukaisuus ja epäoikeudenmukaisuus. Vääryydellä on syynsä ja väärinteoilla on seurauksensa: kun jotakuta kohdellaan kaltoin, niin siitä seuraa jotakin joskus myöhemmin.

- Jostain syystä meitä viehättää käsitellä moraalisia omaan elämään liittyviä teemoja niin, että ne siirretään johonkin toiseen ympäristöön. Vähän samaan tapaan kuin esimerkiksi Sopranos-sarjassa tehtiin.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä