Pappi vaietkoon vankilassa

Yhdellä – vain ja ainoastaan yhdellä - ammattiryhmällä on Suomessa täysin ehdoton vaitiolovelvollisuus asioista, joita he työssään kuulevat.
- Olen tehnyt tätä työtä 24 vuotta ja muutaman kerran syyttäjä on pyytänyt todistajaksi oikeuteen. Yksinkertainen vastaukseni on, että pyydettäessä voin tulla, mutta mitään en voi puhua, kertoo vankilapappi Vesa Mäkelä, jolla on absoluuttinen vaitiolovelvollisuus kaikkea ripissä ja sielunhoidollisissa keskusteluissa esille tullutta kohtaan.
Vasta suunnitteilla olevista, törkeistä rikoksista papillakin on velvollisuus ilmoittaa eteenpäin, mutta tekijän henkilöllisyyttä tai tarkkoja yksityiskohtia hän ei tällöinkään saa paljastaa. Menneistä pappi vaikenee aina, vaikka tapaus olisi selvittämätön ja vakava.
Vankilapappi Vesa Mäkelä kertoo kuulevansa usein tunnustuksia pimeäksi jääneistä rikoksista.
- Minä toimin siinä pappina ja vastaanotan tuon ripin tuosta rikoksesta. Ihminen joutuu sitten itse pohtimaan, pystyykö hän elämään sen todellisuuden kanssa. Minun osaltani asiaa jää siihen purkamiseen, Mäkelä summaa.

Tekeekö pappi vankilassa myyrän työtä?

Pitkän uran tehnyt vankilanjohtaja kertoi Poliisi tv:lle, millaisia ongelmia vaitiolovelvollisuus on hänen kohdallaan muurien sisäpuolelle tuonut. Yksikään tapaus ei liity Vesa Mäkelän työpaikkaan Kylmäkosken vankilaan.

Väite 1: "Vanki oli tiukassa tarkkailussa ja kävi papin luona soittelemassa ja hoitamassa suhteita ulkomaailmaan."
- Pappi on vannonut pappisvalan lisäksi myös virkamiesvalan eikä tällainen toiminta ole mitenkään sallittua, Mäkelä kertoo. Myös häneltä kerjätään lupaa käyttää puhelinta, mutta sitä ei heru siitä yksinkertaisesta syystä, että se on kiellettyä. Edellä mainitun väitteen pappi siis rikkoi sääntöjä, mutta rippisalaisuuteen vedoten tällaisia tapauksia ei voida todistaa.

Väite 2: "Vangit kertovat riidoistaan papille. Tiedot auttaisivat turvallisessa osastoimisessa."
Vankien osastoiminen parhaalla mahdollisella tavalla on vankilaturvallisuuden kulmakivi. Vesa Mäkelä ei suoraan kommentoi, purkavatko vangit hänelle sydäntään kanssa-asukkien aiheuttamista peloista ja uhista.
- Minä neuvon ottamaan suoraan yhteyttä kerrosrikosseuraamusesimieheen. Lähtökohtani on, että pappi keskittyy papin töihin ja muut asiat hoituu muuta kautta. Näin se parhaiten pelaa -avoimutta puolin ja toisin.

Väite 3: "Turvallisuusorganisaation sisällä on ihminen, joka ei pelaa samoilla säännöillä kuin muu henkilökunta."
Vankilapappi Vesa Mäkelä ei yhdy edellä mainittuun väitteeseen.
- Mun mielestä pelisäännöt on samat. Pappeuden mukanaan tuoma vaitiolovelvollisuus on oma juttunsa.

Ei muutettavaa, ei lisättävää

Pappien puoluekuri on omaa luokkaansa. Vesa Mäkelä kertoo kysyttäessä puolustavansa vaitiolovelvollisuutta, vaikka sen takana oli hänen läheisensä kohtalon selvittäviä tietoja.
- Ei minulla ole vaihtoehtoja, Mäkelä vastaa.
Hän ei ylipäätään muuttaisi nykysysteemissä mitään.
- Pidän ehdotonta vaitiolovelvollisuutta aarteena. Ankarimmankin rikoksen tekijällä on näin mahdollisuus muutokseen ja purkuun. Hän voi lähteä sielunhoidolliseen keskusteluun luottaen. Tämä taas on tärkeää, sillä vanhan purku on mahdollisuus uuden rakentamiselle, Mäkelä perustelee kantaansa.
- Ei ole järkeä luoda järjestelmää, jossa vankilasta lähtisi ulos ihmisiä joiden kanssa ovat sisään tulleetkin. He olisivat käveleviä aikapommeja.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä