Paritetun matka elintasoon on pitkä

Helsingin käräjäoikeus alkoi viikko sitten, vapun alla käsitellä nigerialaisten naisten paritusvyyhteä. Jutussa on lukuisia erikoisia piirteitä, kuten muun muassa se, että järjestö laittoi muut tahot maksamaan toimintansa kulut. Osa naisten matkoista ja hotellilaskuista oli maksettu ulkomailla kopioiduilla luottokorteilla, mikä kielii ryhmän ammattitaidosta.

Paritusjärjestön maajohtajat olivat naisia, jotka paitsi johtivat toimintaa, myivät myös itseään, mikä taas on epätavallista parituksen johtoportaassa. Nigerialaisia naisia tavattiin nyt oikeudessa käsiteltävässä kokonaisuudessa 26:lla eri paikkakunnalla. Viime keväästä syksyyn välisenä aikana Suomeen ehti saapua yli 60 nigerialaisnaista. He kiersivät muutaman viikon aikana eri kaupungeissa.

Kuvio oli tämä: rahaton nuori nainen joutuu ottamaan 40000-60000 euron suuruisen lainan, jotta tämä pääsee pois köyhistä oloista. Houkuttelijana toimii sukulainen tai muu tuttu värväri. Organisaatio hoitelee naiselle oleskeluluvat, viisumit ja passit kuntoon tarpeen vaatiessa asiakirjat väärentäen. Jossain tapauksessa sopimuksen on vahvistanut paikallinen poppamies ja tytön vanhemmat ovat joutuneet kiinnittämään talonsa velan pantiksi.

Ja niin pitkä matka kohti Eurooppaa voi alkaa. Ensin mennään Italiaan tai Espanjaan. Siellä alkaa velanmaksu seksityöllä. Organisaatio välittää näitä velkaisia naisia ympäri EU:ta, kuten tässä tapauksessa Suomen lisäksi muihin Pohjoismaihin sekä Sveitsiin ja Itävaltaan.

Nigerialaisten naisten riistäminen ei jäänyt organisaatiolta pelkästään ylisuureen, kymmenien tuhansien eurojen "maasta-auttamisvelkaan". Sen lisäksi kohdemaan parittajapomo vaati naisilta "keikkamatkan" järjestämisestä usean tuhannen euron kynnysrahaa. Ja vielä tämän lisäksi prostituoidut joutuivat pulittamaan parin sadan euron "viikkomaksua".

Selvää on, että Suomen keikat eivät kannattaneet rahallisesti paritettuja naisia. Muutaman viikon Suomessa pyörimisen jälkeen, yhdestä viiteen asiakasta päivässä vastaanottaneet naiset rikastuttivat korkeintaan parittajiaan. Ryhmittymää johdettiin Madridista, mikä selvisi poliisin suorittaman telekuuntelun avulla.

Paritusta vai
ihmiskauppaa?

Poliisin tutkinnanjohtaja Seppo Sillanpää ja syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen pitävät tätä juttua selkeästi törkeänä parituksena. Suomessa on tosin käyty keskustelua myös siitä, pitäisikö tällaisia juttuja tutkia ihmiskauppana.

Venla Roth käsitteli tuoreessa oikeustieteen alaan kuuluvassa väitöskirjassaan ihmiskaupan uhrin tunnistamista, asemaa ja oikeuksien toteutumista. Hän tarkastelee kysymystä eri kantilta kuin poliisi tai syyttäjäkunta.

Kysyin joitakin vuosia sitten Vähemmistövaltuutetun Kansallisen ihmiskaupparaportoijan toimistossa tällä hetkellä työskentelevältä Venla Rothilta parituksen ja ihmiskaupan eroja. Tuolloin Roth kertoi, että paritus on toisen prostituution edistämistä ja siitä hyötymistä.

Törkeässä parituksessa taas haetaan huomattavaa taloudellista etua. Paritus hyödyttää sekä paritettua että parittajaa eikä paritetun asema ole erityisen alisteinen parittajaansa nähden.

Ihmiskaupassa uhria painostetaan eri keinoin pysymään prostituutiossa. Tällöin kysymys on seksuaalisesta hyväksikäytöstä taloudellisen hyödyn tavoittelemistarkoituksessa. Ihmiskaupatun seksinmyynti hyödyttää ennen kaikkea muita kuin itse prostituoitua.

Vapaan tahdon
problematiikka?

- Prostituutioon liittyviä hyväksikäyttötapauksia ei yleensä tutkita ihmiskauppana, vaikka niihin liittyisi törkeää väkivallalla uhkailua, liikkumisvapauden rajoittamista tai velkasuhteisiin saattamista, kertoi Roth Voima-lehden artikkelissa maaliskuussa 2010.
Artikkelin mukaan Suomessa näytetään edelleen ajateltavan, ettei kyse voi olla ihmiskaupasta, jos ihminen on alun perin tullut vapaasta tahdostaan prostituutioon.

Huomio on siis usein siinä vaiheessa, kun uhri rekrytoidaan prostituutioon, vaikka paritus voi muuttua ihmiskaupaksi, jos uhria pidetään prostituutiossa ihmiskauppaa koskevassa tunnusmerkistössä mainituilla tavoilla, kuten uhrin riippuvaista asemaa tai turvatonta tilaa hyväksikäyttämällä.

Esimerkiksi velka- tai perhesuhde voi aiheuttaa riippuvaisen aseman, ja turvaton tila eli kansainvälisissä yhteyksissä kutsuttu haavoittuvainen asema voi olla seurausta esimerkiksi aikaisemmasta prostituutiosta, psyykkisestä traumasta tai turvaverkostojen tai riittävän kielitaidon puutteesta.

Vertailun vuoksi: oikeuskäytännössä katsotaan, ettei esimerkiksi kiskonnantapaisessa työsyrjinnässä uhrin suostumuksella ole vaikutusta teon rangaistavuuteen. Yllä esitetyn perusteella tätä nimenomaista paritusvyyhteä olisi voinut perustellusti käsitellä oikeudessa kumpana vain - törkeänä parituksena tai ihmiskauppana. Juttua istutaan käräjäoikeudessa aina juhannukseen asti.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä