Poliisi iski takaisin yhtä hiljaisesti kuin kirjeryöstäjä

Perjantaina 17.9.2010 kello 14.07 poliisi sai Helsingin Osuuspankin Tullipuomin konttorista ilmoituksen ryöstöstä. Turvakameran kuvista selvisikin, että pankkiin astelee mies ja saa kirjekuoreen kätketyn viestin avulla 60 000 € saaliin. Sen jälkeen mies katoaa Mannerheimintietä keskustan suuntaan. Ilmaan jäi monta mysteeriä. Miten kassalla pystyi olemaan niin paljon rahaa? Miten mies onnistui piilottamaan kasvonsa kameroilta ilman naamiota? Uhkasiko hän setelit saadakseen virkailijaa myös sanallisesti?

Poliisin tiedotuslinja on ollut normaaliakin niukempi. Edes sitä ei ole paljastettu, puhuiko ryöstäjä kassaneidille sanaakaan. Poliisi tv:n haastatellessa rikoskomisario Kari Niinimäkeä selviää, että vastaus tuohon kysymykseen on kyllä.
- Nauhalta näkyy, että mies puhuttelee virkailijaa ennen kirjeen antamista. Keskustelun ja viestin kieltä tai sisältöä en tässä kohtaa halua tutkinnallisista syistä paljastaa.

Poliisi selitteli aluksi turvakamerakuvien julkaisematta jättämistä sillä, että miehen kasvot eivät näy niissä kunnolla. Tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, vaan Poliisi tv: tietojen mukaan puolet ryöstäjän kasvoista näkyvät tallenteella. Miehen siis olisi voinut hyvinkin joku tunnistaa ja todellinen syy kuvien pimittämiseen selvisikin tällä viikolla. Nauha paljastaa rikoksen avaimen: ryöstäjällä oli pankissa apuri ja lavastus käy ilmi nauhoitteelta.

Rikos ei siis ollutkaan todellisuudessa tutkijoille niin suuri mysteeri kuin mediassa luultiin. Hiljaisuus oli rikollisten kannalta tyyntä myrskyn edellä ja maanantai-iltana poliisi teki neljä kiinniottoa pääkaupunkiseudulla. Pidätettyjen joukossa on Osuuspankin naispuolinen työntekijä ja poliisin käsityksen mukaan myös kirjeen kanssa tiskille marssinnut mies. Kukaan kiinniotetuista ei ole tunnustanut rikosta.

Kari Niinimäen jäädessä vuosilomalle tutkinnanjohtajana jatkaa rikosylikomisario Juha Rautaheimo. Hänen tehtävänsä on nyt esittää vangitsemisvaatimuksia, jotka käsitellään Helsingin käräoikeudessa huomenna perjantaina 24.9. Rikosnimikkeenä on törkeä varkaus, sillä lavastettu rikos ei täytä ryöstön tunnusmerkistöä.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä