Poliisi tiesi automaattiräjäytyksestä etukäteen

Poliisi otti reilu viikko sitten kiinni rikollisryhmän, jota epäillään kesän ja syksyn aikana tehdyistä pankkiautomaattiräjäytyksistä. Tekijät otettiin kiinni heidän räjäytettyään Pyhäjärvellä pankkiautomaatin.

Kaikki viisi vangittua tekijää ovat ruotsin kansalaisia. Kiinniottoa edelsi laaja valmisteluvaihe, jossa kansainvälinen yhteistyö oli avainasemassa.

- Automaattiräjäytykset ovat olleet ongelmana koko pohjoismaissa,ja yhteistyössä kartoitettiin näitä tapahtumia ja tekotapoja niin, että viimein päästiin tämän ruotsalaisen järjestön jäljille, kertoo rikostarkastaja Teijo Ristola KRP:stä.

Poliisilla oli etukäteen varsin laajat tiedot liigan toiminnasta.

- Poliisi seurasi kun kun tämä rikollisryhmä harjoitteli tätä iskuaan. Ei tiedetty mikä automaatti on kysymyksessä eikä aivan tarkkaa ajankohtaa mutta tekijöiden suurpiirteinen suunnitelma oli myös poliisin tiedossa, Ristola paljastaa.

Laki estää toimimasta

Pyhäjärven räjäytyksessä on yhtäläisyyksiä vaikkapa parin vuoden takaiseen Liedon arvokuljetusryöstön yritykseen. Molemmissa tapauksissa rikollisten suunnitelmista tiedettiin etukäteen, mutta niihin ei kuitenkaan voitu puuttua koska Suomessa rikoksen valmistelu ei ole rangaistavaa.

- Täällä hyvinkin vakavia rikoksia voi suunnitella hyvinkin pitkälle ja niitä voi harjoitella ja hankkia välineitä niiden toteuttamiseen ja oikeastaan poliisi ei voi muuta kuin seurata toimintaa päältä. Silloin meillä ei ole toimivaltaa toimia kun ei ole rikosta mistä epäillä.

Ristolan mielestä törkeimpien rikosten valmistelu pitäisi saada rangaistavaksi.

Monessa muussa maassa törkeimpien rikosten valmistelu on rangaistavaa ja poliisi voi jo varhaisessa vaiheessa puuttua niihin. Esimerkiksi Ruotsissa esimerkiksi pankkiautomaattiryöstön tai rahakuljetusryöstön tapaisten tekojen valmistelu on rangaistavaa.

Rikollisliigat ovat todellisuutta Suomessakin ja ne ovat valmiita käyttämään myös kovia otteita. Pankkiautomaattien kimpussa hyörineet tekijät leikkivät räjäytysaineilla, joten myös ulkopuolisille koitui tilanteesta vaaraa.

Ulkomailta lisää rikollisia Suomeen?

Pankkiautomaattien räjäytyksissä rikosnimikkeenä on törkeä varkaus ja maksimirangaistus siitä on neljä vuotta, josta usein käytännössä istutaan alle puolet. Rangaistukset on verrattain lyhyitä teon vaarallisuuteen nähden. Rikolliset laskelmoivat hyötyjä ja haittoja. Tilanteessa on vaarana se, että tänne tulee enemmänkin rikollisia ulkomailta kun mahdollinen rikoksen tuotto on hyvä ja rangaistukset lieviä.

- Lyhyet rangaistukset ja hyvä tuotto on huono yhtälö poliisin kannalta, pitkät rangaistukset ja pienet tuotot ehkäisevät hyvin ennakolta näitä asioita. Toki tässä nimenomaisessa automaattiräjäytyksessä rangaistukset voivat nousta jos pystytään osoittamaan myös muita rikoksia saman ryhmän tekemiksi, Ristola arvelee.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä