Poliisi tutkii Jonnan katoamista henkirikoksena

Turkulainen 23-vuotias Jonna Jokiranta on ollut kateissa lähes kymmenen kuukautta.
- Koko tilanne on täysi kysymysmerkki. Perheen kanssa olemme kääntäneet kaikki kivet, mutta mitään uutta ei tule ilmi, kertoo Jonnan veli.

18.12. 2009 Jonna juhli pikkujoulua Turun Runosmäen kaupunginosassa, Pub Runostuopin vip-iltamissa. Puoli yhden aikaan paikka alkoi tyhjentyä ja valvontakameran kuvasta näkyy, kuinka Jonna poistuu ravintolasta varttia vaille yksi. Se on viimeinen havainto hänestä. Mikäli Jonna lähti kotia kohti, kulki hän reittiä Munterinkatu - Majoitusmestarinkatu - Nostoväenkatu. Kukaan ei kuitenkaan tiedä varmaksi, onko Jonna kulkenut tämän neljän sadan metrin kotimatkan, onko hänelle sattunut jotain reitin varrella vai onko hän kääntynyt eri suuntaan jo Runostuopin ovelta.

Jonna Jokiranta oli juuri valmistunut yo-merkonomiksi ja veli kertoo nuoren naisen hakeneen ahkerasti töitä.
- Katoamisiltanakin sovimme mamman luo menosta ja puhuimme yhteisestä perhejoulusta. Jonna suunnitteli kovasti elämää eteenpäin eikä ollut mitenkään normaalista poikkeava, veli muistelee poissulkien itsetuhoiset aikeet vaihtoehdoista. Poliisi on samoilla linjoilla.
Tutkinnanjohtaja Veli-Matti Soikkeli kertoo, että hänen työ- ja elämänkokemuksena perusteella Jonnan katoaminen ei voi olla "normaali".
- Tästä johtuen asian tutkinta on muutettu rikosperusteiseksi eli tutkimme katoamista epäiltynä henkirikoksena.

Ilman rikosepäilyjä kadonnen henkilön liikkeiden tutkinta on varsin rajallista. Poliisi voi ainoastaan haastatella lähipiiriä, tarkistaa tilitapahtumat sekä tiedottaa mediassa ja toivoa yleisövihjeitä. Veli-Matti Soikkelin mielestä lainsäädäntö ei tämän puitteissa ole kohdillaan.
- Esimerkiksi teletietoja on saatavilla vain rajallinen aika. Jos henkilö löytyy kuolleena vaikkapa vuoden kuluttua, mitään ei ole enää tehtävissä. Nämä epävarmuustilanteet ovat omaisille todella raskaita ja teletietojen avulla etsintää voitaisiin kohdistaa viimeisimmän tiedon mukaisesti, Soikkeli summaa nykypykälien ongelmia.

Rikosperusteiseen tutkintaan tarvitaan erittäin painavat syyt. Jonnan tapauksen kohdalla pakkokeinotuomari oli tutkinnanjohtajan kanssa yhtä mieltä henkirikoksen mahdollisuudesta. Näin poliisi sai käyttöönsä myös televalvontatiedot. Liittymää ei pankkitilin tavoin ole pubista lähdön jälkeen käytetty eikä Jonna tai ainakaan hänen puhelimensa ole Runosmäen kaupunginosasta poistunut.

- Minä jaksan uskomalla, että Jonna löytyy vielä kunnossa. Toki olen miettinyt huonojen uutisten mahdollisuutta, mutta nyt minun täytyy vain toivoa, veli pohtii vaikeita kysymyksiä. Tärkeintä kuitenkin olisi saada mikä tahansa vastaus siihen, missä Jonna on.
Hän kertoo itsekin ennen sivuuttaneensa kadonneista kertovia lehtijuttuja päälipuolisella vilkaisulla, mutta asenteen muuttuneen sen suhteen omien vaikeiden kokemusten kautta.
- Nyt ymmärrän, mikä suru niiden ilmoitusten takana on. Haluan vedota Jonnan ja koko perheemme puolesta, että jokainen pienenkin asian tietävä ilmottaisi sen poliisille.

Jonnan tuntomerkit löydät täältä.

Vihjeitä voit soittaa numeroon 046 628 02 65.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä