Poliisien ainutlaatuinen kaupunki

Tampereen Hervannassa sijaitsee outo kaupunki. Maisema voisi olla mistä tahansa suomalaisesta lähiöstä: on puistoa, päiväkotia, asemaa ja autokauppaa. Suomalaiskansalliseen tapaan löytyy myös Alko ja pari kapakkaa. Kaupungissa ei asu ketään, mutta toimintaa on yli kahtena satana päivänä vuodessa.

Kyseessä on Tampereella poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä sijaitseva poliisien harjoituskaupunki, joka on ainutlaatuinen kokonaisuus maailmassa.Se on huipputeknologialla varustettu käytännön toimintaympäristö, josta ollaan kiinnostuttu myös ulkomailla.

-Käyttöaste osoittaa, että tämä on tullut tarpeeseen. Harjoitusturvallisuus on parantunut ja mikä tärkeintä tämän avulla on saatu elintärkeätä työelämänvastaavuutta harjoituksiin, sanoo harjoitusmestari Markku Suonenvirta.

Adrenaliini virtaa

Alueella on kattava taltiointijärjestelmä, jonka ansioista harjoitukset on helppo myöhemmin purkaa. Harjoitukset käsikirjoitetaan mutta usein ne perustuvat tositapahtumiin. Oppilas ei tiedä mitä tuleman pitää ja päätökset pitää tehdä sen hetkisen tiedon valossa, aivan kuin tosielämässäkin.

Suonenvirran mukaan tositapahtumia pystytään simuloimaan siten, että adrenaliini virtaa.

- Kokemus on sellainen asia, jota ei kukaan pysty opettamaan, mutta täällä ollaan kuitenkin päästy lähemmäs sitä aitoa tilannetta. Onhan tämä vähän jännääkin. Meillä on konstit saada stressitaso nousemaan, Suonenvirta kertoo.

Koulutuksen työelämän vastaavuudella saavutetut hyödyt ovat kiistattomat. Suonenvirta muistaa erään saamansa palautteen.

-Oli harjoiteltu sisäänmenoa perheväkivaltatilanteessa. Myöhemmin poliisi soitti, että hän oli joutunut tilanteeseen, josta selviytyi kun muisti koulutustilanteen. Hän vältti näin vammautumisen tai vieläkin pahempaa, Suonenvirta sanoo.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä