Puolen miljoonan pidätys

29.9.2011 kello 02.30 räsähti Kotkassa kultasepän liikkeen ikkuna. Kaksi kolmekymppistä kotkalaismiestä pakkasi laukun pullolleen arvotavaraa ja katosi metsään. Hetken kuluttua poliisikoira nappasi kaksikon kiinni saaliineen, kirveineen päivineen. Poliisi oli tarkkaillut miesten liikkeitä jo kahdeksan päivää tietämättä kuitenkaan, mihin ja koska he iskevät. Mitä matkan varrella tapahtui?

Analyysi ja alku

20.8.2011 liettualaismiehet saapuivat Suomeen laivalla ja pääsivät saman tien virkavallan erityistarkkailuun.
- Analysoimme Viron ja Suomen välistä matkustajaliikennettä ja sen kautta tarkkailuun valikoituivat tällä kertaa nämä kaksi henkilöä, kertoo rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin huumepoliisista. Kysymykseen siitä, miksi huumepoliisi sekaantui asiaan, vastaa Larkio, että Helsingin laitoksella huumepoliisille kuuluu myös muu vakavan rikollisuuden paljastaminen.

Satamasta miehet suuntasivat virkavallan silmät selässään autovuokraamoon ja hankkivat alleen ajopelin.
- He ajelivat ympäri Etelä-Suomea kartoittaen kohteita. Tässä vaiheessa emme kuitenkaan tienneet, mikä heidän suunnitelmansa on, rikoskomisario Larkio kertaa. Hän kuitenkin lisää, että miesten majapaikka oli poliisin tiedossa. He olivat vuokranneet itselleen mummon mökin, jossa suunnitella huolella tulevat liikkeet.

Palautus ja bussimatka

- Ennen keikkaa sattui sellainen episodi, että miehet palauttivat autonsa ja alkoivat liikkua julkisilla kulkupeleillä ja jalkaisin, rikoskomisario Larkio kertoo tapahtumien etenemisestä.

28.9.2011 miehet hyppäsivät jälleen bussiin, tällä kertaa määränpäänään Kotka. Perillä he suuntasivat jälleen metsään.
- Edelleenkään emme tienneet tarkalleen heidän aikomuksistaan. Metsässä he kuitenkin etsivät kätköpaikkoja tulevalle saaliilleen, Larkio kertoo.
Sitten ilta vaihtui yöksi ja muutaman tunnin sisällä miesten suunnitelmat olivat selvillä.

Kirves ja karkumatka

Kello 02.30 29.9.2011 liettualaismiehet iskivät halkaisukirveellä kultasepänliikkeen ikkunat sisään. Seuraavana vuorossa olivat vitriinit.
- Kyllähän siinä aika selvää jälkeä tulee, kun kirveellä mennään sisään, Larkio kuvaa tuhon määrää ja kertoo vielä, että miehet pakkasivat todella nopeasti ja tunnollisesti kaiken arvokkaan kassiinsa ja pakenevat metsään.

Juuri tekohetkellä poliisit eivät olleet miesten kintereillä, mutta pian olivat. Poliisikoira jäljitti kaksikon hetkessä, eivätkä rikolliset koittaneet tehdä vastarintaa. Heillä oli löydettäessä mukaan niin saalis kuin lasien hajoittamiseen tarkoitetut halkaisukirveet.
- Minuutti enemmän, niin saalis olisi ollut kätketty, Larkio kertoo ja kuvailee myös sellaisesta tilanteesta seuravaa ongelmaa.
- Parissakymmenessä sekunnissa maastossa juoksee sata metriä. Minuutissä matka on joka suuntaan 300 metriä ja silloin on todella laaja säde löytää se puunrunko tai maakuoppa, johon saalis on kätketty.

Toimimistapa on tyypillinen ulkomailta keikoille saapuville.
- Kiinnijäämisellä ei ole niin paljon väliä, jos saalis on ehditty hävittää. Myöhemmin tulevat seuraavat kaverit, jotka poimivat tavarat.

Hiljaisuus ja tulevaisuus

Liettualaiskaksikko istuu nyt Helsingin poliisivankilassa.
- Herrat eivät puhu mitään, Larkio kertoo varkaiden yhteistyöhaluista.
Se ei kuitenkaan ole estänyt poliisia ottamasta selville, kuinka suuresta onnistumisesta oli kyse.
- Esitutkinnassa miesten vuokramökistä löytyi lisää tekovaatteita ja kenkiä, joita on varmaankin otettu mukaan yhdet per keikka, Larkio kertoo.
Pidätyksellä estettiin kolmesta viiteen uutta rikosta, kun ajatellaan vain kaikkein vakavimpia rikoksia.

Rikosnimikkeenä on tällä hetkellä törkeä varkaus johtuen tekotavasta ja saaliin suuruudesta. Suunnitellut rikokset eivät tule vaakakupissa painamaan.
- Törkeän varkauden suunnittelu ei ole Suomessa rikos, Larkio kertoo lain kiemuroista.

Syytteen nostamisen takaraja on 4.11.2011

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä