Puolustusasianajajan moraali

Kun asianajaja Heikki Lampela tapasi ensimmäisiä kertoja henkirikoksen tehneitä asiakkaita, vastassa oli pieni yllätys. Lampela odotti, että päämiehet kärsisivät kovia omantunnon tuskia siitä, mitä olivat läheisilleen tehneet.

Asiakkaat eivät kuitenkaan olleet kovinkaan järkyttyneitä uhrin omaisille tuottamansa tuskan vuoksi. Heitä huolestutti lähinnä oma kohtalonsa – se, kuinka monta vuotta vankeutta heille teosta seuraisi.

- Mietin mistä se johtui ja tulin siihen tulokseen, että ihminen, joka kykenee työntämään puukon kolme kertaa kanssaihmisen sisään, niin hän ei lähtökohtaisesti ota huomioon lähimmäistään millään tavalla.

Parasta on kertoa totuus

Syytetyt kokevat, että puolustusasianajajan tehtävä on pelastaa heidät hukkumiselta – että syyte hylättäisiin.

- Osa näistä henkirikoksentekijöistä kertoo avustajalle rehellisesti ja avoimesti tapahtumasta. Osa taas on juonikkaita ja yrittävät sumuttaa avustajaakin. Siitäkin huolimatta, että syyllisyydestä on kiistaton näyttö.

Heikki Lampela kehottaa päämiestään aina kertomaan totuuden. Jos syytetty myöntää tapahtuman, sen jälkeen voidaan alkaa käymään läpi rikokseen johtaneita syitä. Jos hän kiistää mitään tehneensä, tuomiota lieventäviä seikkojakaan ei voi olla olemassa ja rikosta on vaikea saada tehtyä ymmärretyksi.

- Ja vaikka rikos tehdään ymmärrettäväksi, se ei tarkoita sitä, että millään tavalla hyväksyisin teon.

Asia huipentuu oikeussalissa

Oikeussalissa asia tuodaan tuomarien eteen. Salissa kuullaan ihmisiä. Vaikka asiat ovatkin valmisteltuja, voi silti tulla esiin yllättäviä seikkoja ja puolustusasianajajan pitää pystyä vauhdissa muuttamaan puolustusstrategiaansa.

- Jos joku ihminen on tehnyt jonkun asian ja siihen on näyttö täällä salissa. Hänet todetaan syyllistyneen mainittuun tekoon, josta tuomitaan oikeuskäytännönmukainen rangaistus. En koe mitenkään hävinneeni. Tämä ei ole mikään urheilukilpailu. Ennemmin olen tyytyväinen siitä, että oikeus toteutuu.

Kokenutkaan puolustusasianajaja ei pysty päättelemään tuomiota ennen oikeudenkäynnin alkua. Lampelan mukaan se on hyvin paljon kiinni siitä, millainen käräjätuomari on. Onnistunutta tuomiota on ilo lukea.

- Saatan monta kertaa lukea tuomion läpi, kun se on niin hyvin perusteltu - vaikka se olisi päämiehelle haitallinen, mutta kun se on niin objektiivinen ja oikeudenmukainen. Äärimmäisen harvoin tule mieleen, että annettu tuomio on väärä.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä