Pyörävarkaudetkin kiinnostavat poliisia

Jos jollakulla on sellainen käsitys, ettei poliisi ole kiinnostunut polkupyörävarkauksista, niin käsitys on väärä. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä poliisi järjesti kesän alussa jo toisen fillari-iskun, teemapäivän, jossa konstaapelit pyöräilivät siviilit päällä Lahtea pitkin poikin laittaen kapuloita varkaiden rattaisiin. Ensimmäistä fillariteemaa vietettiin Lahdessa kesällä 2010.

Polkupyörävarkaudet on todettu ongelmaksi Lahdessa. Arviolta neljä viidestä pyörävarkauksista on pienen, taparikollisten ryhmän tekekosia. Näin on asian laita monen muunkin omaisuusrikoslajin kanssa. Maalaisjärjellä ajateltuna fillarivarkauksia saadaan vähennettyä roimasti, jos poliisi ulottaa toimensa ja tarkkailunsa tähän taparikollisten ryhmään.

Poliisi-tv seurasi omasta autostaan, kuinka Lahden poliisin siviilipukuiset poliisit pyrähtivät kansan keskuuteen kesäkuun seitsemäntenä päivänä. Poliisimiehet saivat aurinkoisen päivän aikana haltuunsa kolme varastettua ja kaksi varastetuiksi epäiltyä polkupyörää. Anastamisista epäiltiin neljää poliisin ennestään hyvin tuntemaa miestä.

Kuumien polkupyörien lisäksi valvontaiskun aikana paljastui kolme huumausaineen käyttörikosta ja yksi näpistys. Poliisi tavoitti varsinainen teeman kylkiäisenä kaduilta useita etsintäkuulutettuja henkilöitä.

Polkupyörät kovaa
valuuttaa

Kysyimme kesän 2011 jälkeen Päijät-Hämeen poliisilaitokselta saldoja kesän pyörävarkauksista. Lahdesta vastattiin, että vaikka pyörävarkaita on jäänyt runsaasti kiinni kesän aikana, niin varkaudet eivät silti ole vähentyneet. Sama huomio tehtiin myös kesän 2010 jälkeen. Mikä tähän mahtaa olla syynä?

- Se on hyvä kysymys. Tätä ei voi selittää oikein muuten kuin että polkupyörät ovat edelleenkin käypää valuuttaa huumeidenkäytön rahoittamisessa. Poliisi korjaa vain tämän ilmiön seurauksia, eikä pääse kiinni itse syyhyn. Kun syy ei poistu, niin aina tulee uusia varkauksia, päättelee rikosylikonstaapeli Hannu Laukkapelto Päijät-Hämeen poliisista.

Anastettuja polkupyöriä myös hajoitetaan osiin ja kootaan myyntiä varten uuteen uskoon. Näitä pyöriä sitten myydään kaupan hintoihin verrattuna huomattavasti huokeammalla. Poliisi haluaa muistuttaa kansalaisia, ettei näihin uskomattoman edullisiin hintoihin kannata sortua, kun samalla siinä tulee ryhtyneeksi varastettuun tavaraan, mikä on rikos.

Mitä jos oma pyörä
varastetaan?

Aina kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille. Pyörä kannattaa merkitä ennen kuin se varastetaan. Jos pyörässä on erikoistuntomerkkejä, niin se kannattaa myös kuvata. Jos kadulla kulkiessaan näkee, että meneillään on ilmiselvä pyörävarkaus, niin kannattaa soittaa heti numeroon 112.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä