Rajavartiolaitoksen rikostutkijat tapaavat ghanalaisia

Viime joulukuun 7. päivä saapui Suomeen filmiryhmäksi naamioitunut ghanalaisnelikko. Heillä oli tarkoitus tulla Suomeen katsomaan kuvauspaikkoja Home Sweet Home -nimiselle elokuvalle, joka kertoisi laittomasta maahantulosta.

Ryhmä oli saapunut Schengen-alueelle jo toisaalla Euroopassa, joten heidän ei olisi tarvinnut mennä Suomeen saavuttua passintarkastukseen. Ghanalaiset kuitenkin eksyivät Helsinki-Vantaalla ja menivät kysymään neuvoa rajatarkastajalta.

- Rajatarkastaja tietenkin jututti heitä, että ovatko lähdössä vai tulossa vai mitä. Siinä yhteydessä heräsi epäilys, että kaikki ei ole kunnossa. Ryhmän passit otettiin tarkempaan syyniin, kertoo Rajavartiolaitoksen rikostutkija Pasi Kerkkänen.

Kolmeen ghanalaispassiin oli väärennetty ammatti. Vanha tieto oli pesty pois ja tilalle oli vaihdettu elokuvatuotantoon sopiva ammattinimike. Väärennökset olivat niin hyviä, että niitä ei voinut paljaalla silmällä havaita.

Suomalainen yhteistyökumppani

Lentokentällä vastassa oli myös ghanalaisten suomalainen yhteistyökumppani, elokuvatuottaja, joka värvätty ryhmän paikalliseksi avuksi. Suomalainen paljastui perusteellisesti valmistellun rikoksen uhriksi.

- Hänelle kerrottiin, että matkan teko tyssää nyt tähän, kun joudutaan selvittämään tiettyjä asioita. Hän ilmoitti jo siinä, että oli odottanutkin, että kaikki ei olisi kunnossa. Esimerkiksi rahoja, jotka hänelle oli luvattu ennen matkan alkua, ei ollut koskaan näkynyt.

Suomalainen tuottaja oli saanut Ghanasta tarjouspyynnön kuvauspaikkojen järjestämisestä. Hän oli saanut luettavakseen käsikirjoituksen.

- Käsikirjoituksen pohjalta hän teki ammatillisia lisäkysymyksiä filmiyhtiön toimitusjohtajalle. Vastausten perusteella asia näytti hyvältä ja niin hän päätti, että pyydetään ryhmä Suomeen.

Elokuvantekijöistä turvapaikanhakijoiksi

Kun rajatarkastaja epäili retkueen aitoutta, hän hälytti paikalle Rajavartiolaitoksen rikostutkinnan. Pasi Kerkkäsen epäilyksen herätti muun muassa se, että ainoa henkilö ryhmästä, joka keskusteli suomalaisen tuottajan kanssa, oli filmiyhtiön toimitusjohtaja.

- Muut ryhmän jäsenet viisveisasivat, mitä heidän matkasta puhutaan - ja kyseessä olivat elokuvan ohjaaja, tuotantojohtaja ja kuvaaja. Luulisi, että heitä kiinnostaisi, mitä tullaan tekemään parin seuraavan päivän aikana.

Ilmeni, että ainoa, jolla oli käsitystä elokuvan tekemisestä, oli filmiyhtiön johtaja, matkan järjestäjä. Tuottaja ei tiennyt elokuvan budjettia. Työvälineitä ei ollut mukana kenelläkään, esimerkiksi kameraa kuvauspaikkojen dokumentoimista varten.

Toimitusjohtajaa syytetään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Kolme muuta olivat maksaneet Suomeen kuljettamisesta noin 4000 euroa kukin ja he ovat myös kaikki hakeneet turvapaikkaa.

Pasi Kerkkästä hämmentää se, että tapahtumien käänteestä huolimatta ghanalaiset pitävät tiukasti kiinni elokuvantekotarinasta.

- Jossakin kuulustelussa kysyin, että jos olet elokuva-alan ammattilainen ja tullut tekemään suuren luokan elokuvaa, niin kuinka olet hakenut turvapaikkaa? Hän ei osannut sanoa siihen mitään syytä. Ilmoitti vain, että on elokuva-alan ammattilainen ja tullut tekemään elokuvaa Suomeen.

Ghanalaisilla oli alkuperäisen tarkoituksen mukaan palata Ghanaan ja tulla tänä vuonna takaisin satapäisen ”elokuvatiimin” kanssa. Tällä kertaa elokuva ei ainakaan päässyt toteutumaan.

Oikeuskäsittelyn päätös annetaan 4.4.2011.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä