Aiheesta lisää
Rangaistus kuuluu vangille, ei hänen perheelleen
Suomessa on lähemmäs 10 000 lasta, joiden toinen vanhempi istuu vankilatuomiota. Osa vangeista ei halua, että oma lapsi näkee heidät vankilaolosuhteissa. Toisaalta huomattava osa vangeista haluaisi ylläpitää suhteet lapsiinsa ja puolisoon myös vankeusaikana.
Tarja Sassi Kriminaalihuollon tukisäätiöstä on tehnyt hartiavoimin töitä vankien perheiden puolesta usean vuoden ajan. Perhesuhteiden ylläpidon haasteet alkavat hetkestä jolloin toinen vanhemmista jää kiinni rikoksesta epäiltynä. Lapsi tietää aluksi vain sen, että isä on kadonnut.
- Voi olla, että kukaan ei puhu asiasta, ollaan vaan hiljaa monta viikkoa. Lapsi voi tulkita, että isä tai äiti on hyljännyt hänet. Lapsi voi luulla jopa, että vanhempi on kuollut.
Sassi painottaa, että lapselle pitäisi kertoa mahdollisimman pian, että on tapahtunut jotain väärää ja että sen vuoksi vanhempi ei ole kotona vähään aikaan. Tapahtuneesta rikoksesta on myös hyvä puhua lapsen ikään sopivalla tavalla.
- Voi sanoa, että on tapahtunut jotain sellaista, mikä on yhteiskunnan lakeja vastaan ja siitä joutuu sovittamaan rangaistusta. Lapsen kanssa voi hyvin avata mitä ovat yhteiskunnan lait ja rangaistukset. Voi keskustella vaikka, että mitä lapsen mielestä on sellaista, mistä voi joutua vankilaan.
Lapset eivät ole tyhmiä. He osaavat yhdistää ja tulkita asioita. Jos heille ei kerrota asioista rehellisesti, he joka tapauksessa tekevät havaitsemistaan seikoista omia tulkintojaan, jotka voivat aiheuttaa ahdistusta.
- Lapsen ajatusrakenteet eivät ole niin valmiit kuin aikuisilla. He ajattelevat helposti, että mikä tapahtuu aikuisille, voi tapahtua heillekin. Lapsi voi ajatella, että hänkin voi joutua vankilaan, jos on vaikka näpistänyt kaupasta karkkia tai pihalla tappelun tiimellyksessä lyönyt kaveriaan niin, että tämä kaatui maahan. Tämän me olemme kokonaan unohtaneet. Lapset ovat vaan kulkevat mukana, mutta kukaan ei kiinnitä erityisesti huomiota siihen, että heille pitäisi puhua näistä asioista.
Vankila on paha paikka
Avovankiloissa vangin ja perheen tapaamiset on mahdollista järjestää vapaammissa olosuhteissa kuin suljetuissa vankiloissa. Suljetuissa vankiloissa lapsi kohtaa kiliseviä avaimia, kolisevia portteja, metallinpaljastimen.
Tarja Sassi kertoo eräästä lapsesta, joka oli äitinsä kanssa tullut pitkän matkan pakkasessa tapaamaan isää suljettuun vankilaan. Portilla oli tyypillisesti kysytty, että onko sinulla taskuissa mitään. Lapsi oli tottunut kantamaan mukanaan pientä onnenelefanttia, mutta oli sanonut vartijalle, ettei hänellä ole mitään mukanaan. Elefantti piippasi turvatarkastuksessa, johon vartija oli todennut, että valehdellakin jo osaat.
- Ihan pienillä jutuilla voisi ottaa huomioon lasten näkökulman. Se ei tarkoita sitä, että pitäisi ruveta kaveeraamaan heidän kanssaan. Metallinpaljastuslaitteesta voisi vaikka selittää, että on tärkeätä, että sinulla ei ole taskuissa tavaroita. Puhuttaisiin lapsille heidän kielellään, vaikka näytettäisiin itse, että kuinka paljastimen läpi mennään ja mitä sitten jos laite piippaa. Ihan normaalia ystävällistä kohtelua. Perheet ovat usein ihan syyttömiä - harvemmin he ovat tehneet mitään rikosta.
Vanki maksaa puheluista keskivertoa enemmän
Vangeille ei voi soittaa puheluita, mutta he voivat rajoitetusti soittaa. Monessa vankilassa soittoaika on päivällä, jolloin puolison tai lapsien tavoittaminen voi olla epävarmaa. Vangit maksavat itse puhelunsa. Vankiloiden kanttiineissa myydään puhelinkortteja, joiden hintataso on hienoisesti keskivertaista kännykkäliittymää kalliimpaa.
Rikosseuraamuslaitoksen myymien korttien hinnoittelu perustuu Elisan Oiva-liittymään. Jos 10 euron kortilla puhuu viisi puhelua, niiden yhteiskesto on yhteensä 122 minuuttia. Keskivertokännykkäliittymällä yhtä monta puhelua kestää 153 minuuttia.
Ero puhelujen hinnoissa ei ole silmiinpistävän suuri, mutta vangin tiukan talouden vuoksi 31 minuutin erotus jää tappioksi perhesuhteiden hoidossa.
- Avovankiloissa on mahdollista käyttää omaa kännykkää ainakin joskus. Ruotsissa sikäläinen rikosseuraamuslaitos aikoo tehdä vankien puhelut lapsille ilmaisiksi - myös ulkomaille.
Lisää aiheesta:
www.porttivapauteen.fi
Esitysaika
Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.
YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan