Ravintolaiskut eivät ole turhia

Ravintoloihin tehdyssä valvonnassa havaittiin järjestyksenvalvontaan liittyviä rikkeitä sekä päihtyneille ja alaikäisille anniskelua. Tarkastus tehtiin 7.-9. lokakuuta yli tuhanteen anniskelupaikkaan eri puolilla Suomea. Tarkastuksen tekivät poliisi ja alkoholitarkastajat. Muutamilla paikkakunnilla mukana oli lisäksi pelastuslaitoksen edustaja.

Virkavalta joutui puuttumaan 38 tapauksessa päihtyneelle anniskeluun ja kolmessa tapauksessa alkoholia anniskeltiin alaikäiselle.

Koko maan valvonnassa havaittiin 53 järjestyksenvalvontaan liittyvää rikettä. Valtaosassa tapauksista järjestyksenvalvojatehtävissä toimivalla henkilöllä ei ollut järjestyksenvalvojakorttia työssään mukana tai henkilöllä ei ollut voimassa olevaa järjestyksenvalvojakorttia. Muita rikkomuksia havaittiin yhteensä 92. Valvonnan yhteydessä paljastui myös neljä huumausainerikosta.

Valvonnan aikana poliisi kirjoitti erilaisista rikkeistä yhteensä 43 rikosilmoitusta, rangaistusvaatimusta ja rikesakkoa. Lisäksi poliisi teki 11 lastensuojeluilmoitusta. Järjestyshäiriöitä oli anniskelupaikoissa tai niiden edustalla yhteensä 40 tapauksessa.

Poliisi TV oli mukana Hämeenlinnan ravintolaiskussa.

Anniskelupaikkoja tarkastettiin yhteensä 63.

Yhdestä ravintolasta Hämeenlinnassa löytyi alaikäinen jolle oli myyty alkoholia. Tämä kertoi päässeensä aikaisemminkin ravintolaan ilman papereiden tarkastusta. Poliisi teki tapauksesta lastensuojeluilmoituksen ja oli yhteydessä alaikäisen vanhempiin.

Kahdesta ravintolassa tarkastajat löysivät liikaa humaltuneita kaljalasin äärestä. Toinen päihtyneistä ei totellut poliisin poistumiskäskyjä ja inttämisen jälkeen matka johti putkan pahnoille. Omia eväitäkin ravintolasta löytyi ja käsilaukusta löydetyn vodkapullon jämät valuivat viemäriin.

Ravintoloiden järjestyksen valvonnasta löytyi myös rikkomuksia. Yhdellä portsarilla ei ollut järjestyksenvalvontakortti mukana työtehtävässä ja toinen oli kortiton kaveri. Lisäksi yhdestä ravintolasta löytyi henkilökunnan yhteiskäytöstä oleva luvaton paprikasumutin.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoisen mukaan alkoholitarkastuksen tuloksena hämeenlinnalaiset ravintolat saavat huomautuksia, vakavia varotuksia ja yhdessä tapauksessa anniskelupa perutaan määräajaksi.

Palotarkastusta tehnyt Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen palomestari Martti Paananen löysi lähes kaikista ravintoloista pientä huomautettavaa mutta mitään vakavampia seurauksia ei ole ravintoloille tulossa.

Vanhempi konstaapeli Pekka Laitinen Kanta-Hämeen poliisilaitokselta sanoo, että poliisi tekee ravintolatarkastuksia noin kerran kuukaudessa ja aina löytyy jotakin sanomista. Poliisin mukaan osa järjestyksen valvojista ja muusta henkilökunnasta ei hoida tehtäväänsä riittävän tehokkaasti valvonnan osalta. Esimerkiksi yhdellä järkkärillä oli aikaa lukea lehteä vaikka ravintolasalissa oli melkoinen säpinä. Poliisin mukaan myös lähes kaikissa ravintoloissa henkilökuntaa on ohjeistettu siten, että poliisin paikalle kutsumista tulee välttää viimeiseen asti. Hämeenlinnassa on tänä vuonna poliisi joutunut sulkemaan yhden ravintolan oven perjantai-iltana kun järjestyksen valvonnasta on kolmen määrätyn valvojan sijasta löytynyt vain yksi järkkäri.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä