Rikos se on virtuaalinenkin lapsiseksi

Seksuaalisen hyväksikäyttörikoksen tutkinnan alkutilanne on yleensä se, että poliisilla on tiedossa tekijä ja yksi uhri. Poliisin kokemuksen mukaan voidaan olettaa, että uhreja on useita.

Rikosylikonstaapeli Tuija Kivinen selvittää kolmihenkisen ryhmänsä kanssa keiden alaikäisten kanssa epäillyllä on ollut kontakteja. Näiden nuorten joukosta saattaa löytyä lisää hyväksikäytettyjä. Viime vuosien aikana löytyneistä uhreista valtaosa on ollut poikia.

- Kun huomasimme, kuinka paljon poikia käytetään hyväksi, se oli kova yllätys. Enää se ei ole, koska siihen on tavallaan tottunut. Koko ajan tulee uusia juttuja, joissa on poikia asianomistajina.

Tuija Kivinen on tutkinut seksuaalirikoksia kymmenen vuotta. Viimeisen viiden vuoden aikana netin keskustelupalstat ovat tuoneet esiin uusia potentiaalisia hyväksikäyttäjiä. Netin kautta nuoren lähestyminen on vaivatonta. Keskustelupalstan kautta viritetty ensikontakti jatkuu yksityisenä keskusteluna esimerkiksi Messenger-ohjelmassa - kenenkään valvonnan ulottumattomissa.

- Monet heistä, jotka nyt netissä hyväksikäyttävät lapsia, eivät aikaisemmin uskaltaneet fyysisesti lähestyä heitä.

Suurin osa hyväksikäyttäjistä pyrkii tapaamiseen lapsen kanssa. Toisaalta hyväksikäyttö voi jäädä netissä tapahtuvaksi viestien vaihdoksi. Teon tuomittavuudessa on ratkaisevaa viestien sisältö. Sillä, tapahtuuko osapuolten välillä fyysistä kontaktia, ei ole merkitystä.

Hyväksikäytöt paljastuvat usein sattumalta

Poikien hyväksikäyttäjät tekeytyvät usein uhrinsa kanssa samanikäisiksi tytöiksi. Joissain tapauksissa he ovat myös lähettäneet uhrilleen jonkun tytön kuvia, jolloin poika on saattanut lähettää takaisin alastonkuvia itsestään.

Seksuaalisesti hyväksikäytetyn nuoren suu on helppo sulkea uhkailemalla esimerkiksi kertoa tämän vanhemmille tai kavereille mitä on tullut tehtyä.

Hyväksikäyttörikokset ovat pahimman luokan piilorikollisuutta. Paljastuneet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

Nuoret eivät yleensä kerro tapahtuneesta kenellekään, vaan jutut ovat paljastuneet sattumalta. Tutkinnan aikana on käynyt useasti ilmi, että nuorilla on ollut netissä seksiviritteisiä keskusteluja muidenkin vanhempien miesten kanssa, mutta nämä netti-namusedät ovat jääneet tunnistamatta.

Kiinnijääneet lasten hyväksikäyttäjät harvoin myöntävät tekojansa ja siten heillä ei ole mitään kaduttavaakaan. Kysymyksen syyllisyydestä he vierittävät tavallisesti jonkun muun harteille, esimerkiksi lapsen omaksi viaksi.

- Lasten hyväksikäyttäjät yleensä uusivat tekonsa. Etenkin, kun puhutaan pedofiileistä, niin hyvin usein kiinnijääneet ovat rikoksenuusijoita.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä