Suomessa yhä enemmän ammattivarkaita

Suomalaiset osaavat varoa taskuvarkaita lomamatkoilla, mutta kotimaassa lompakkoa ei vahdita yhtä tarkasti. Syytä olisi, sillä poliisilla on yhä enemmän selvitettävänään ammattimaisten tekijöiden tekemiä varkaussarjoja. Usein tekijät ovat kotoisin muualta kuin Suomesta, esimerkiksi Itä-Euroopan maista. Vaikka varkaat tunnistettaisiinkin esimerkiksi kauppojen valvontakameroista, heitä on usein vaikea tavoittaa ja saada tuomiolle.

Espoon käräjäoikeus käsitteli maaliskuussa laajaa lompakkovarkauksien sarjaa. Romanialaistaustaista miestä syytettiin 66 varkaudesta ja 19 maksuvälinepetoksesta. Rikokset olivat tapahtuneet eri puolilla Etelä-Suomea.

-Mies voidaan luokitella ammattivarkaaksi. Hän ei ole välttämättä toiminut yksin, vaan taustalla voi olla järjestäytynyttä toimintaa, toteaa rikosylikomisario Rauli Salonen Espoon poliisista.

Rikokset on tehty puolentoista kuukauden aikana keväällä 2010. Tekotapa oli yleensä sama; mies etsii kaupassa sopivan uhrin, tunkeutuu asiakkaan ja ostoskärryjen väliin, penkoo laukun ja vie lompakon. Jos lompakosta löytyy myös pankkikortti ja sen tunnusluku, hän tyhjentää tilin.

Tuomiot toimivat pelotteena

Ammattilaisten tehtailemia varkaussarjoja tapahtuu eniten Helsingissä, mutta myös muilla paikkakunnilla; riittää, kun paikkakunnalta löytyy esimerkiksi kauppakeskus.

-Uskon, että kesän koittaessa tämän ongelman parissa painitaan vielä enemmän, Salonen miettii.

Ilmiön ennaltaehkäisemisen kannalta Espoossa käyty oikeudenkäynti oli merkittävä: sen lopputulos antoi esimerkkiä siitä, kuinka vastaavia tapauksia tulevaisuudessa tuomitaan. Tuomio voi toimia myös pelotteena ulkomailta tuleville varkaille. Varkaussarja on haasteellinen tuomittava, sillä kyse on suhteellisen pienistä rikosnimikkeistä, vaikka niiden määrä onkin iso.

Romanialainen mies tuomittiin Espoon käräjäoikeudessa kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeustuomioon. Tuomiota voidaan pitää suhteellisen kovana, kun rikosnimikkeet ovat pieniä. Rikoskomisario Rauli Salonen on tyytyväinen tuomioon.

-Tämä oli asiallinen ja hyvä tuomio. Viesti on selkeä: Suomeen ei kannata tulla rikoksia tekemään ja olettaa, että ne kuitataan olankohautuksella.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä