Tappava lääkehuume levinnyt jo puoleen Suomeen

 

25.3.2010

Sitä voi polttaa. Sitä voi nuuskata. Sitä voi jopa juoda. Useimmat kuitenkin haluavat vetää sitä hihaan eli pistävät itseensä, mistä tulee myös voimakkaimmat sävärit. Kyse on synteettisestä lääkevalmisteesta nimeltä metyleenidioksipyrovaleron.

Aine on lyhennetty MDPV:ksi, mutta käyttäjät puhuvat mielummin PV:stä, Peevelistä, Monkey Dustista tai Aakkosista. Lääkeaine jatkaa synkkää voittokulkuaan suomalaisten piikkihuumeenkäyttäjien keskuudessa. Sen myyntihinta kadulla on 40-50 euroa grammalta. Sen myyntihinta kadulla on 40-50 euroa grammalta.

Piikittämisen takia Aakkosten epäillään olevan monen yliannostuskuoleman takana. Tavoitimme Helsingin yliopiston oikeuslääketieteenlaitoksen professori Erkki Vuoren konferenssimatkalta Münchenistä. Hänen mukaansa ainetta löytyi viime vuonna kuuden yliannostukseen kuolleen kehosta Suomessa. Alkuvuoden aikana sitä on löytynyt jo kahdeksasta vainajasta.

- Saksalaiset kollegat ihmettelivät, kun kuulivat, että Suomessa MDPV:tä käytetään suonensisäisesti. Se saattaa osaltaan selittää myös mahdolliset yliannostukset meillä, professori Vuori kertoo puhelimessa.

Auroran ovet käyvät

Ambulanssilääkäri James Boyd Helsingin pelastuslaitokselta tietää työnsä kautta, että MDPV on potentimpaa kuin amfetamiini. Sen aiheuttama euforia on voimakkaampi, kuten myös epätoivottavat jälkitilat. Se voi yllättää amfetamiiniin tottuneen käyttäjän.

Näitä epätoivottavia jälkitiloja eli refloja ovat muun muassa kuumekouristukset, hengenahdistus, voimakkaat vainoharhat ja psykoosi.
Apulaisylilääkäri Teemu Männynsalo Auroran sairaalasta kertoo, että psykiatriseen päivystykseen hakeutuu lähes päivittäin psykoottisessa tilassa olevia "aakkosten" käyttäjiä. He tarvitsevat usein lyhytkestoista hoitojaksoa vainojen takia.

Seksi ei tule mieleen

Seksihuumeen maineella ratsastavan synteettisen stimulantin sanotaan aktivoivan seksuaalista halukkuutta. Tapasimme Helsingin terveysneuvontapiste Vinkissä Anun, joka toimii vertaistukena huumeidenkäyttäjien parissa. Ainakin Anu haluaisi puhkaista Aakkosten kuplan seksihuumeena.

- Ei siinä ehdi tulla seksi mieleen. Nousu on niin kova, että sen aikana vain istuu paikallaan ja toivoo, että olo palautuisi normaaliksi. Puolen tunnin jälkeen tulee jyrkkä lasku ja vieroitusoireet, kertoo Anu käyttäjien kokemuksista.

Sosiaaliohjaaja Tuomas Ahonen Helsingin Vinkistä tietää myös kokemuksesta, mitä Aakkosten tulo markkinoille on tehnyt Kallion terveysneuvontapisteessä.

- Se tekee käyttäjistään levottomia ja aggressiivisia. Asiakaskunta on mennyt nopeammin huonoon kuntoon kuin mitä amfetamiininkäytöstä. Levottomuus on näkynyt konkreettisesti niin, että tavallista useammin pitää laittaa putiikki kiinni ja rauhoittaa tilanne, kertoo Tuomas Ahonen.

Tulli takavarikoi
tiiviissä tahdissa

Tiedotusvälineissä Aakkosista on tehty lähes helsinkiläinen ilmiö. Läntisen tullipiirin mukaan aineen käyttäjiä ja salakuljettajia löytyy koko eteläisestä Suomesta aina Jyväskylään asti.

Tulli on päässyt jyvälle, miten aakkosjauhetta Suomeen salakuljetetaan. Niinpä se onkin takavarikoinut alkuvuoden aikana useita kiloja tätä nopeasti koukuttavaa stimulanttia eri puolilla Suomea.

Rikoksentorjuntapäällikkö Hannu Sinkkosen mukaan MDPV:tä on tuotu Suomeen ainakin Ruotsista, Englannista ja Kiinasta. Kun viime vuonna ainetta takavarikoitiin yhteensä neljä kiloa, voidaan tänä vuonna puhua kenties jo kymmenistä kiloista. Niin kovalla vauhdilla synteettinen jauhe levittäytyy Suomen maahan.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä