Aiheesta lisää
Tappelut siirtyvät kadulta nettiin – ja päinvastoin
Tappelu on helppo aloittaa, mutta hankala lopettaa. Ennen kähinät jäivät kylän poikien lapsuusmuistoiksi, mutta nyt ne voidaan ikuistaa kännykkäkameralla ja ladata nettiin kenen tahansa nähtäviksi.
Kotikoneen äärellä voi tuntua, että elämme entisaikoja väkivaltaisemmassa ympäristössä, sillä netti tekee väkivallasta entistä näkyvämpää. Maailman uutiset ovat kaikkien ulottuvilla, ja toisaalta kuka tahansa voi ladata materiaalia maailmanlaajuiseen verkkoon.
Nuoret netin suurkuluttajia
Usein lapset ja nuoret ovat vanhempiaan näppärämpiä netin käyttäjiä; se on tärkeä ja luonteva väline hakea tietoa, mutta myös hoitaa sosiaalisia suhteita. Netissä tutustutaan, keskustellaan, ihastutaan, mutta myös kiusataan ja riidellään – kuten livenäkin. Netti voi kuitenkin osaltaan edesauttaa riitojen kärjistymistä fyysisiksi yhteenotoiksi.
- Netin kautta nuori voi oman kodin turvassa soittaa suuta vähän rankemmin kuin mitä kasvotusten tekisi. Rikoksen tunnusmerkistöt täyttyvät, jos tapahtuu kunnianloukkaus tai laiton uhkaus, kertoo Marko ”Fobba” Forss, ylikonstaapeli ja virtuaalinen lähipoliisi Helsingistä.
Kun riidat kärjistyvät, niitä voidaan tosielämässä kohdatessa ryhtyä selvittelemään nyrkein – joskus niinkin, että matsi on sovittu netissä etukäteen. Usein ne ovat kahden henkilön välisiä riitoja, mutta pahimmillaan ne voivat yltyä vaikka kahden ison porukan välisiksi yhteenotoiksi.
Nettiriidat siirtyvät siis todelliseen elämään, mutta myös toisinpäin eli takaisin nettiin, kun todelliset yhteenotot tuupataan verkkoon. Ei ole harvinainen näky, että tappelutantereella myös kännykkäkamerat ovat ojossa. Myös netistä löytyy nuorten kuvaamia videoita tappeluista.
-Jos tappelua kuvaa hupitarkoitusta varten, kannattaa katsoa peiliin ja miettiä, mitä on tekemässä. Jos tarkoitus on kuvata tilanne todistusaineistoksi poliisille, se on tervetullutta materiaalia, Marko Forss muistuttaa.
Netissä samat säännöt kuin livenä
Vielä muutama vuosi sitten monet netin yhteisöt olivat pääasiassa nuorten temmellyskenttiä – monilla vanhemmilla ei ollut aavistustakaan siitä, millaista sisältöä sieltä löytyy. Nykyään tilanne on parempi, sillä myös monet vanhemmat ovat aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä.
Väkivaltaisen tai muuten arveluttavan materiaalin saaminen pois netistä on käytännössä mahdotonta. Mahdotonta lienee myös nuoren pitäminen pois netistä. Siksi onkin tärkeää keskustella lapsen ja nuoren kanssa säännöllisesti siitä, miten he nettiä käyttävät. Verkossa pätevät samat käyttäytymissäännöt ja lait kuin livenäkin.
Esitysaika
Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.
YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan