Tehoilma-aseita harkitaan luvanvaraisiksi

Markkinoilla on nykyisin suuri määrä ilma-aseita, joiden teho vastaa jo pienoiskivääriä. Tästä huolimatta nämä aseet ovat jokaisen täysikäisen vapaasti ostettavissa.

Rikoskomisario Ari Luoto Tampereen poliisista on sitä mieltä, että ihmiset eivät aina ymmärrä uusimpien ilma-aseiden tehoja.

-Väittäisin, että tällä hetkellä kaikki eivät sitä tiedä. Monet ajattelevat vielä vanhoja taitettavia ilmakoita, joilla voi vaikka napsauttaa takapuoleen ja siitä jäi korkeintaan se mustelma. Tänä päivänä nämä ovat aivan eri aseita, Luoto sanoo.

Tampereen poliisilla on ollut muutama tapaus, joissa on käytetty tehokkaita ilma-aseita. Hervannassa oli hankittu korkeapaineella toimiva ilmakivääri, jotta saataisiin kostettua aiempi pahoinpitely.

- Henkilö ampui neljä laukausta toista henkilöä kohti, mutta onneksi laukaukset menivät ohi, Luoto kertoo.

Jutun tutkijat hakivat teurastamolta sian pään testatakseen aseen tehoa. Sian kallo vastaa ominaisuuksiltaan ihmisen kalloa. Tulokset olivat paljon puhuvia.

- Laukaukset tehtiin 30 metristä ja luodit menivät suoraan aivoihin, Luoto sanoo.

Ministeriö harkitsee luvalle laittamista

Sisäministeriössä harkitaan tällä hetkellä tehokkaimpien ilma-aseiden ja muun muassa varsijousien muuttamista luvanvaraisiksi.

-Jos nämä aseet ovat niin voimakkaita, että niitä voidaan tehonsa puolesta käyttää vaikka metsästykseen, niin voidaanhan niitä sitten myös väärinkäyttää monella tapaa. Kyllä niiden olisi syytä olla valvonnan alla, sanoo projektipäällikkö Mika Lehtonen sisäministeriöstä.

Lehtonen johtaa eri työryhmiä, jotka suunnittelevat aselain muutosta. Ilma-aseiden ja varsijousien osalta valmista pitäisi tulla vuoteen 2010 mennessä.


Kivääriyhdistys vastustaa

Ministeriön suunnitelmat kuitenkin hirvittävät joitakin aseharrastajia.

- Tässä ajetaan takaa taas yhtä välinettä. Sisäministeriön poliisiosasto ja erityisesti asehallintoyksikkö haluaisivat saada jälleen kriminalisoitua yhden välineryhmän lisää. Kuitenkaan meillä ei ole huomattavaa tilastokäyrää siitä, että ilma-aseiden käyttö rikostentekovälineenä olisi lisääntynyt tai että niillä olisi surmattu useita ihmisiä, jyrähtää NRA Kansallinen Kivääriyhdistys ry:n puheenjohtaja Runo K. Kurko.

Kivääriyhdistyksen mukaan ilma-aseita olisi käytännössä mahdotonta valvoa, koska niitä on jo myyty niin paljon. Lisäksi soppaa sekoittaa se, että ilma-aseet ovat tehoiltaan ja toimintaperiaatteiltaan niin erilaisia. Luvanvaraisuus toisi siis mukanaan vain sekavan pykäläviidakon.

-Meillä on paljon ilma-aseita, se on tosiasia. Näiden aseiden rajoittamisessa kontrollointi on hyvin ongelmallista, eli missä menisivät kontrollin rajat. Mitkä olisivat kielletyt tehot, lähtönopeus, liike-energia, mistä newton-määristä puhutaan, Kurko luettelee.

Sisäministeriön Mika Lehtonen ei näe suurta ongelmaa teknisessä mielessä.

- Aina voidaan käyttää erilaisia tehorajoituksia, kaliiberirajoituksia, toimintatapaan liittyviä rajoituksia tai käyttövoimaan liittyviä rajoituksia. Esimerkiksi paineilmasäiliöllä toimivien aseiden käyttö voisi mahdollisesti olla rajoitettua.

Lehtonen ei näe ongelmia myöskään siinä, että aseita on vuosikymmenien aikana myyty paljon.

- Yksi ratkaisu voisi olla se, että vuoden kuluessa lain voimaantulosta haltijoiden tulisi hakea lupa hallussapitoon.

Lehtosen mukaan mitään varsinaista luparumbaa tuskin syntyisi, sillä rajoitukset koskisivat käytännössä vain pientä osaa ilma-aseista ja jousiaseiden osalta mahdollisesti varsijousia. Perinteiset mökki-ilmakot jäisivät sääntelyn ulkopuolelle.

Tarve luvanvaraisuuteen olemassa

Monet aseliikkeet myyvät tarkkuusampujille tarkoitettuja laatuaseita, jotka maksavat tuhannen euron molemmin puolin. Rikolliset tai häiriintyneet ehkä harvemmin ostavat näitä kalliita aseita. Kuitenkin jo nyt Suomessa on netin kautta myynnissä halvempia, mutta silti kuolettavan tehokkaita, kaukoidästä tuotuja malleja.

Tulevaisuudessa halpojen, mutta tehokkaiden, kiinalaisten kopioiden helppo saatavuus voi olla ongelma.

- Tämä on tilanne, joka on jossain vaiheessa odotettavissa ja sen vuoksi asiaan on tarkoitus reagoida nyt ja miettiä valmiiksi lainsäädännölliset ratkaisut näiden aseiden osalta, Lehtonen sanoo.

Rikoskomisario Ari Luodon mukaan tarve luvanvaraistamiseen on olemassa.

- Olen itse nähnyt käytännössä näiden aseiden tehon ja ominaisuudet. Näihinhän on saatavissa myös hyviä kiikareita, eli ase on tehokkuuden lisäksi äärettömän tarkka. Olisin valmis rajoittamaan jollain lailla niiden luovutusmenettelyä, Luoto sanoo.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä