Tiirikointia päivänvalossa

Jaakko Fagerlundia on aina kiinnostanut mekaniikka, jossa on paljon pieniä osia ja toimintaa. Mitä lukon sisällä on ja mikä siellä oleva estää lukon aukaisemisen? Fagerlundille kyse on ennen kaikkea ongelmasta ja sen ratkaisusta. Kaikki lähti Abloyn ovilukosta, jonka hän hajotti osiin.

- Kun on tutustunut lukkoihin ja niiden toimintaan, niin luulot lukoista ovat ropisseet melko rankasti. Lyhyesti sanottuna hyvä lukko on sellainen, mikä ei aukea millään tavalla helposti huomaamatta.

Lukon pitäisi olla mahdollisimman tiirikointivarma. Muulla kuin avaimella lukon avaaminen pitäisi paljastua selkeinä murtojälkinä.

Jaakko Fagerlund on harrastanut lukkoja ja tiirikoimista muutaman vuoden ajan. Harrastus on vienyt nuorukaisen mennessään, jopa Hollantiin asti, tiirikoinnin MM-kisoihin.

Ei-harmaata aluetta

Tiirikointi kalskahtaa helposti hämärähommalta. Fagerlundin tapauksessa on kyse kuitenkin intohimosta mekaniikkaan. Hän tiirikoi vain omia lukkojaan, eikä vastaa epäilyttäviin yhteydenottoihin, joita harvakseltaan saattaa sähköpostiin kolahtaa.

- Tietysti pohdin myös sitä, mitä itse julkaisen netissä. Ja sitä, kenelle puhun lukkoihin liittyvistä asioista tarkemmin.

Jaakko Fagerlundin blogeissa tieto on pääosin sellaista, minkä kuka tahansa pystyy hankkimaan - kunhan vaan purkaa lukon osiin, käyttää päätään ja mittaa osia.

Haaste lukkovalmistajalta

Kolmisen vuotta sitten Fagerlund havaitsi, että erään Abuksen valmistaman lukon sisältä löytyi numerosarja, jonka avulla pystyi tekemään uuden lukkoon sopivan avaimen.

Avaimen jyrsintänumeron sai selville pienellä työkalulla, jonka päässä oli pala sinitarraa. Sillä otettiin pieni jälki lukon sisältä, erikseen jokaisen haittalevyn takaa ja luettiin sinitarraan peilikuvana painunut numero.

Jaakko Fagerlund kertoi löydöstään lukon valmistajalle. Tehtaalta pyydettiin, että saisivat hieman aikaa, ennen kuin tieto julkistettaisiin. Valmistaja muutti lukon tuotantomenetelmää, jonka jälkeen Fagerlund sai postissa uusitun lukon – lukittuna ja ilman avaimia.

- Haaste oli, että avaan saamani lukon. Ja jos onnistun selvittämään jyrsintänumeron, saisin postissa lukkoon kuuluvat avaimet ja avainkortin – ja tietysti pitää lukon itselläni.

Loppu on historiaa. Fagerlund rakensi lukkoon sopivan tiirikan ja selvitti sen avulla lukkoon sopivan avaimen. Kuulostaa helpolta, ja sitä se hänelle olikin. Lukon mekaniikka oli Fagerlundille jo tuossa vaiheessa tuttu.

Lisää aiheesta:
http://haittalevy.blogspot.com
http://homeshopmachinist.blogspot.com

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä