Törkeä rikos oman hengen uhalla

Törkeä vahingonteko on rikos, jolla tekijä aiheuttaa asianomistajalle erittäin suurta taloudellista vahinkoa. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilla on tutkinnassa kahdeksan tällaista rikosta ja niissä tuhojen yhteisarvo on noin 50 000€. Törkeät vahingonteot ovat kohdistuneet gsm-tukiasemiin. Niiden seurauksena tuhansien ihmisten puhelimet ovat olleet käyttökelvottomia tunneista päiviin eikä näin ollen esimerkiksi hätänumeroon yhteyttä tarvitsevalla ole ollut soittoon mahdollisuutta. Tekojen vakavuudesta kertoo myös rikosylikonstaapeli Matti Rannan pohdinta.

- Aluksi puntaroimme rikosnimikkeeksi törkeää tuhotyötä. Tuhotyö on vahingontekoa vakavampi rikos ja viittaa siihen, että teoilla on mahdollisesti saatettu ihmisiä vaaraan.

Kiinteistövastaava Jouni Paasila on työkeikallaan todistanut omin silmin tekijän kädenjälkiä. Ensin hän ei päässyt huoltokoppiin sisälle, koska lukkopesä oli tukittu. Kun ovi viimein aukesi, odotti sisällä täydet saunaolosuhteet. Jäähdytyksen rikkominen nostaa lämpötilan helposti 60 asteeseen. Kun Paasila huomasi, että kaiken lisäksi maston kaapeleita oli ammuskeltu, päätti hän pyytää valvontakameran asentamista.

- Firmassa sattui olemaan kamera vapaana ja se saatiin paikoilleen muutamassa tunnissa. Jo samana iltana kävi kalaonni ja tekijä tallentui nauhalle, Paasila muistelee.
Rikosylikonstaapeli Ranta täydentää kertomusta sillä faktalla, että nauhoitus käynnistyi samalla hetkellä, kun mastosta lähti vikailmoitus. Tallenteelle päässyt nuori mies on siis varmuudella tekijä.
- Rikosteknisten tutkintojen perusteella olemme myös sitä mieltä, että kaikkien tekojen takana on sama kaveri.

Sen lisäksi, että tekijä on välillisesti saattanut aiheuttaa hengenvaaraa useammalle ihmiselle, on hän leikkinyt myös omalla hengellään. Mies olisi kymmenissä metreissä kiikkuessaan saattanut grillaantua hengiltä säteiden osuessa maston peileihin. Jäähdytinyksikössä taas on kovat paineet ja sisällä kuumaa öljyä, joka voi aiheuttaa rikkojalle todella vakavia vammoja.

Vaikka Suomessa on noin 10 000 linkkimastoa, on nyt uudelleen tutkintaan nostettu rikossarja Suomessa ainutlaatuinen. Pienet tihutyöt tukiasemien lähettyvillä ovat arkikauraa, mutta näin kovalla kouralla ei muualla mastoihin ole kajottu. Koska tekijä on oman henkensä lisäksi vaarantanut myös muiden ihmisten henkiä, saattaisi hän törkeiden vahingontekojen lisäksi saada syytteen myös yleisvaaran tuottamuksesta.

 

Poliisi-tv:n esittämän jutun jälkee poliisi sai kymmenkunta samansuuntaista vihjettä tekijän henkilöllisyydestä. Poliisi kiittää yleisöä.

 

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä