Tullin matkassa Lapin Pilvitiellä

Ajamme Torniosta Haaparantaan Pilvitietä pitkin. Kadun virallinen nimi on Krannikatu/ Krannigatan. Pilvitie-nimi johtaa Torniossa 80-luvun lopulla paljastuneesta ensimmäisestä kiloluokan salakuljetustapauksesta.

- Jutun pääepäilty käytti Tornioon Ruotsista tulevasta E4-tiestä nimeä Pilvitie. Ja sillä nimellä meillä kutsutaan vielä nykyään kaupunkeja yhdistävää pienempää katua.

Paras takavarikko Tornion Tullilla on tähän mennessä 30 kilon erä, joka löytyi virolaisen auton bensatankista. Huumeiden reitti kulki aikanaan Marokosta Espanjan Aurinkorannikolle ja sieltä kuriirien matkassa Pohjoismaihin ja myös Suomeen.

- Se on perustunut siihen, että lähetetään vaikka kuusi salakuljetusautoa. Kyllä niistä ainakin viisi pääsee perille - ehkä jopa kuusi, sanoo tutkinnanjohtaja Alvi Heikka Tullin rikostorjunnasta.

Subutexistä tilille

Tulli sai tietää syksyllä 2010, että Tornion kautta oli salakuljetettu isoja Subutex-eriä katukauppaan Kemin, Oulun ja Rovaniemen seudulle. Tekijät saatiin kiinni muun muassa telekuuntelun avulla.

Tutkimuksessa selvisi, että kyseinen tekijäjoukko oli ehtinyt levittää jo 2000 tablettia. Tulli onnistui takavarikoimaan Ruotsissa 3400 tablettia. Takavarikointi aiheuttaa hetkellisen puutteen Subutex-markkinoille, mutta uusi tekijä paikkaa ongelman nopeasti.

- Kahdeksan milligramman Subutex-tabletista saa suonensisäisesti käytettynä 8-10 annosta. Lapin alueella yksi tabletti maksaa käyttäjälle jopa 150 euroa, mikä kertoo, että kysyntä on kova.

Avoimet rajat

Suomen ja Ruotsin välillä ei ole enää EU:hun liittymisen jälkeen ollut näkyvää tullivalvontaa. Tornion ja Haaparannan kolmella rajanylityspaikalla voi ajaa valtakunnasta toiseen rajan ylitystä huomaamatta. Tornion pohjoispuolella valvonta on sitäkin näkymättömämpää. Valvontaa on, mutta sitä tekevät satunnaisesti liikkuvat partiot ja lyhtypylväisiin pultatut kamerat.

Aktiiviseksi valvonta herää lähinnä jonkun tietyn rikostapauksen sattuessa kohdalle. Resurssit ovat vähentyneet, kun verrataan 15 vuoden takaisiin aikoihin.

- Ne ovat kinkkisiä kohtia, kun tutkinnassa olevassa jutussa odotetaan, että salakuljetusauto tulee jostain Tornion kolmesta ylikulkupaikasta. Ja yhtäkkiä se pyyhkäiseekin 70 kilometriä pohjoiseen Aavasaksalle. Silloin ei voi muuta kuin liikkua paikasta A paikkaan B mahdollisimman nopeasti.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä