Tuomio taskussa maailmalla

Interpolin sivuilla on tällä hetkellä 78 Suomen poliisin etsintäkuuluttamaa henkilöä. Eurooppalaisen pidätysmääräyksen alaisia on 114 etsittyä. Vain aniharva tuosta joukosta välttelee lain kouraa valmis tuomio taskussaan. Lähihistoria tosin tuntee heitäkin. 25 suomalaista on kiinni maailmalla odottamassa luovutusta isänmaahan. Yksi heistä saapuu kotimaan kamaralle perjantaina 14.10.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat karkottaneet suomalaisen liikemiehen maasta vanhentuneen viisumin takia. Kylmä viima ja virkavalta toivottaa liikemiehen tervetulleeksi kotimaahan. Törkeät petokset -90-luvun lopulla johtivat kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan tuomioon. Lisäksi syyttäjä on laskeskellut viiden ja puolen vuoden kakkua muista rikoksista.
Floridan palmun alla makoilu ja pakoilu on pitkäksi aikaa ohitse.

Kysyimme rikollisia maailmalta järjestelevän yksikön rikoskomisariolta keskusrikospoliisista, mitä vaatii, että pystyy ulkomailla oleskelemalla onnistuneesti välttämään esitutkinnan tai vankeustuomion täytäntöönpanon.

- Ei saa olla alkoholin suurkuluttaja tai päihteissä kiinni niin, että se vaikuttaa käyttäytymiseen. Pitää olla suhdeverkostoa ja varallisuutta, jotta pystyy järjestämään olonsa ulkomailla. Tyyppiesimerkkejä ovat talousrikolliset, kertoo Kaarlo Askola KRP:stä.

Liukasliikkeinen liikemies

Kanta-Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Martti Salmela muistaa erittäin hyvin yhden liukkaan talousrikollisen tutkinnanjohtajavuosiltaan KRP:stä, 20 vuoden takaa.

- Ravintola-alalla ja erotiikkabisneksessä vaikuttanut herra sai muun muassa kiskonnasta yli vuoden tuomion. Tämän jälkeen hän onnistui saamaan vankeinhoitoviranomaisilta lykkäystä perheenlisäykseen vedoten ja sen jälkeen pienen pitäjän nimismieheltä vielä 10 vuoden passin. Sitten se oli menoa.

- Meillä oli tutkittavana vielä muita rikosnimikkeitä, oli petosta ja paritusta, mutta niistä jäi tuomio antamatta, kun kaveri häipyi liukkaasti maailmalle. Hän oli muun muassa Saksanmaalla kuin kala vedessä, eikä häntä saatu myöhemminkään satimeen, kuulutuksethan olivat voimassa myös kansainvälisesti, kertaa Martti Salmela.

Apulaispoliisipäällikkö Salmelaa kiinnostaisi tietää, mitä tälle erotiikka-alan pioneerille kuuluu tänä päivänä, kun pihahdustakaan ei ole kuulunut. Kyseisen herran tuomiot ja poliisin tietoon tulleet rikokset ovat vanhentuneet jo aikapäiviä sitten, mutta Poliisi-tv:n saamien tietojen mukaan hän elää edelleen jostain syystä maan alla. Liikemies ei taidakaan enää paeta viranomaisia.

Edellisessä tapauksessa tuomittu pääsi pakosalle Vahon ja passin myöntäneen nimismiehen suosiollisella avustuksella. Seuraavassa tapauksessa virhearvion teki Hämeenlinnan käräjäoikeus.

Oikeus teki virhearvion

- Tälläkin hetkellä työn alla olevana voidaan mainita markkolaisen Ayoub El Yaakoubin tapauksen. Hän surmasi Hämeenlinnassa naisystävänsä Sari Sinisalon. Poliisin mielestä aihetodisteet olisivat riittäneet tuomitsemiseen, mutta kun ruumista ei vielä ollut löytynyt, päästi käräjäoikeus miehen todistamaan vapaalta jalalta. Hän poistui ystäviensä avustamana Suomesta välittömästi. Ruumiskin sittemmin löytyi, valittelee rikoskomisario Askola KRP:stä asioiden kulkua.

Naisystävänsä surmasta epäilty El Yaakoubi oleskelee tiettävästi yhä synnyinmaassaan Marokossa, mutta maidemme välillä ei ole luovutussopimusta, joten häntä ei sieltä saada, elleivät paikalliset viranomaiset halua miehestä eroon päästä. Kaiken lisäksi El Yaakoubin rikos - tappo - on vanhenemassa käsiin, joten mies päässee kuin koira veräjästä.

Alle yhden vuoden kiinteä kakku vanhenee viidessä vuodessa. Yhdestä neljään vuoden tuomio vanhenee kymmenessä ja neljästä kahdeksaan vuoden tuomio 15:ssä vuodessa. Yli kahdeksan vuoden tuomio vanhenee 20 vuodessa. Elinkautinen ja rikokset ihmisyyttä vastaan sitä vastoin eivät vanhene lain silmissä koskaan.

Rikosseuraamusviraston oikeudellisen yksikön johtaja Jouko Pietilä kertoo Poliisi-tv:lle, että parikymmentä tuomiota vanhenee vuosittain ilman, että niitä olisi istuttu päivääkään. Suurin osa vanhentuvista tuomioista on ulkomaalaisten henkilöiden. He ovat joko itse livistäneet tai heidät on poistettu maasta ennen kuin tuomio on pantu täytäntöön. Osalla terveydellinen tila on sellainen, ettei häntä voi toimittaa vankilaan.

Esimerkiksi kuluvana vuonna on jo 14 tuomiota hapantunut käsiin. Kahdeksan tuomituista on ulkomaalaisia. Pari ulkomaalaista on istunut tutkintavankeudessa niin pitkään, että tuomari on katsonut sen ajan jo vastanneen tulevaa tuomiota. Niinpä heidät on päästetty vapaaksi. Neljä tuomituista on joutunut tahdonvastaiseen hoitoon.

Risen oikeudellisen yksikön räknäyksen perusteella tästä päivästä lukien ensi vuoden loppuun asti on 29 tuomiota vanhenemassa Suomessa. Yksi tapauksista lienee yllä käsitelty marokkolaisen Ayoub El Yaakoubin surmatyö.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä