Työperäinen ihmiskauppa on ongelma myös Suomessa

Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti HEUNI, selvitti viime viikolla julkaistussa raportissaan, mikä on työperäisen ihmiskaupan tilanne Suomessa. Raportista todetaan, että Suomessa on työperäistä ihmiskauppaa, mutta sen tunnistaminen on vaikeaa. Niin kauan kuin työperäistä ihmiskauppaa ei tunnisteta, on mahdollista, että Suomesta muotoutuu alan rikollisten temmellyskenttä.
 
 Palvelualojen ammattiliitto vei vastikään oikeudessa eteenpäin Kouvolalaisessa Hyvinvointikeskus Leishissä työskennelleen työntekijän palkka- ja työoikeuksia.
 
-Uhri joutui tekemään yrityksessä 15 tuntisia työpäiviä 6-7 päivänä viikossa. Korvaukseksi hän sai työstään 200 euroa kuukaudessa. Pitkien työpäivien ja huonon palkan lisäksi uhria kiristettiin oleskeluluvan menettämisellä. Ilmassa oli myös väkivallan uhka, kertoo PAMin 1. varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo.
 
Useita tapauksia
 
Tapauksen tiimoilta Leishi Finland Oy tuomittiin käräjäoikeudessa työsuhteen laittomasta päättämisestä. Lisäksi yhtiö joutuu maksamaan yhdenvertaisuuslakiin nojautuvia korvauksia ja ylityökorvauksia. Päätös ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen, sillä valitusaikaa on jäljellä.
 
Käsittelyssä myös toinen, törkeämpi tapaus, jossa Kiinassa kaupan alalla työskennellyt henkilö houkuteltiin samaiseen hyvinvointikeskukseen kaupan alan töitä vastaaviin tehtäviin. Perillä hänelle kuitenkin tarjottiin hierojan töitä, jotka hän joutui opettelemaan. Uhri joutui tekemään 15-tuntisia työpäiviä palkatta. Hän olisi halunnut palata Kiinaan, mutta siihen hänellä ei ollut rahaa eikä mahdollisuutta.
 
Tunnistaminen on askel parempaan

 
Työperäistä ihmiskauppaa ei osata tunnistaa Suomessa, sillä se ei ole aina näkyvää.
- Harva  tietää, mitä naapurityksen seinien sisällä tapahtuu.  Voi olla että työntekijät tekevät töitä jopa väkivallan uhan alla, Ylitalo täsmentää.
 
Työperäisen ihmiskaupan uhrit tulevat usein ilmi työpaikkojen ulkopuolisten henkilöiden avulla.
- Suomalaisten olisi hyvä ottaa laput pois silmiltä, ja hyväksyä se tosiasia, että Suomessa on työperäistä ihmiskauppaa ja sen uhreja. Suosittelisin kuluttajia katsomaan muutakin, kuin palvelujen halvintaa hintaa. Halvimman hinnan eteen tullessa, voi olla hyvä seurata työntekijöiden työoloja, SAK:n elinkeinopolitiikan asiantuntija Pia Björkbacka muistuttaa.  
 

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä