Ulosottomiestä ei kannata viilata linssiin

Mika Helldán on ollut ulosottomiehen uralla 17 vuotta. Joka päivälle on riittänyt töitä.

- Nykyinen taantuma ei näy vielä ulosotossa. Se tulee näkyviin viiveellä, jos työllisyys vielä heikkenee ja ihmiset eivät pysty maksamaan velkojaan.

Ulosottoon päätyvien velkojen summat vaihtelevat parin kympin terveyskeskusmaksusta miljoonien pankkivelkoihin.

Ennen vanhaan ulosmitattiin irtaimistosta herkästi esimerkiksi televisio. Nykyään se viedään vain, jos on kyseessä huomattavan arvokas uudehko laite. Muutaman vuoden vanha autokin on rajatapaus. Ensisijaisesti ulosmitataan vain tavaraa, joka melkoisella varmuudella tulee huutokaupassa huudetuksi.

- Aseissa on tullut muutos myös viimeisen kahden vuoden aikana. Asetta ostaessa pitää olla hankintalupa ja niitä on hankala saada. Ihan sama ostaako aseen ulosottoviraston huutokaupasta vai aseliikkeestä.

Jos aseen huutaa huutokaupasta ilman hankintalupaa, ase jää ulosottomiehelle säilytykseen, kunnes ostaja esittää hankintaluvan. Jos lupaa ei poliisilta heltiä, ase huutokaupataan uudestaan. Mikäli ase menee uudessa huutokaupassa edellistä kertaa halvemmalla, voi edellinen ostaja joutua maksamaan erotuksen.

Uhkailut eivät ole ihan arkipäivää

Joillekin asiakkaille ulosottomies edustaa kovaa virkakoneistoa. Vuosia takaperin Mika Helldán sai uhkailevia soittoja eräältä asiakkaaltaan. Mies ei pitänyt siitä, että häneltä peritään velkoja ulosoton kautta ja uhkasi ajaa autolla ulosottomiehen päälle.

- En ottanut niitä vakavasti, koska kyseinen henkilö soitti aina päihtyneenä. Kyllähän tässä jonkin verran karskiintuu, mutta jos henkeä ja terveyttä uhataan niin se on aina vakava paikka.

Uhkailijaan otti yhteyttä seuraavaksi poliisi ja soitot loppuivat.

Valehteleminen ei kannata

Ulosottomiehen ammatti tekee kyyniseksi. Helldán myöntää, että asiakkaiden selitteleviä puheita epäilee helposti.

- Osa on ihan rehellistä väkeä ja puhuu rehellisiä, mutta sitten on toisia jotka puhuu toista tekee toista. Välillä asiakkaan oma elekielikin paljastaa, että kertomuksensa ei välttämättä pidä paikkaansa.

Ulosottoselvityksessä on kuitenkin totuudessapysymisvelvollisuus. Pahimmassa tapauksessahan tehdään rikosilmoitus, jos velallinen valehtelee ulosottoselvityksessä.

Tehotonta perintää

Ulosotossa on velallisia, jotka ovat olleet ulosottoviraston asiakkaina jopa kolmattakymmentävuotta. Ulosottomiehet vaihtavat pitkäaikaisia asiakkaita keskenään, etteivät tulisi liian tutuiksi asiakkaiden kanssa.

- Pitkässä asiakassuhteessa ei enää näe perintätilanteessa kaikkia asioita mitä pitäisi. Esimerkiksi asiakkaan varallisuustilanteessa voi tapahtua vuosien varrella muutoksia.

Tehottoman perinnän vaara piilee esimerkiksi siinä, että muutoksia ei tule tarkistettua, jos asiakkaan sanaan luottaa liikaa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä