Velka joka olisi syytä maksaa

Turun vankilassa on istuttu tämän ja viime viikon ajan Cannonball MC-jengiä koskevan ryöstö- ja kiristyssarjan hovioikeusvaihetta. Forssa-Loimaan käräjäoikeus jakoi viime heinäkuussa Vantaan vankilassa 12 cannonballilaiselle ehdottomia ja viidelle ehdollisia rangaistuksia yhteensä yli 40 vuotta. Pisimpään, kuuden vuoden rangaistukseen tuomittiin toimintaa johtanut kerhon täysjäsen.

Käräjäoikeus kovensi tuomioita sillä perusteella, että Cannonball-jengin katsottiin toimineen järjestäytyneenä rikollisryhmänä. Nähtäväksi jää, päätyvätkö hovioikeuden ammattituomarit samaan lopputulokseen.

Väkivaltainen ryöstö- ja kiristyssarja alkoi moottoripyöräkerho Boars MC:n tallilla Forssassa tammikuussa 2008. Mainittakoon, että Boars MC oli niin sanottu siviilikerho, vaikka liivejä pitikin. Vihanpito alkoi yksityisjuhlista, joissa erään Cannonballin hangaround-jäsenen tyttöystävä koki tulleensa kaltoin kohdelluksi.

Forssalaiset Cannonball-miehet kutsuivat apuun helsinkiläisiä kovistelemaan Boarsin tavallisia prätkäharrastajia. Kahta Boars MC:n miestä potkittiin ja lyötiin nyrkkien lisäksi muun muassa vasaralla ja ruuvimeisselillä. Toista ammuttiin jalan viereen. Toisen polvilumpion hinnaksi määriteltiin kolmen korotuskierroksen päätteeksi 10 000 euroa, minkä kiristyksen uhri vuorokauden aikana myös maksoi.

Uhreilta otettiin haltuun moottoripyörät ja toiselta henkilöauto. Boars MC joutui luovuttamaan liivinsä Cannonballille ja lopettamaan kerhonsa toiminnan. Lopettamisrahaksi määrättiin 30 000 euroa. Tämän summan perintätoimet olivat menossa, kun poliisi puuttui peliin.

Rikollisten perintäpalvelusta päivää!

Tekemiemme tiedustelujen mukaan järjestäytyneiden rikollisryhmien kiskontatyyppinen perintä on yleistynyt Suomessa. Perintätoimia ulotetaan alamaailman lisäksi myös tavallisen kansan pariin. Ilta-Sanomien toimittaja Mika Mölsän tuoreessa Prosenttijengit-kirjassa tähän löytyy myös selitys.

- Alamaailmassa velat ovat usein todellisia, mutta liivijengeihin ovat turvautuneet monet "harmaalla alueella" elävät pienyrittäjätkin, jotka ovat kokeneet kärsineensä vääryyttä, kirjoittaa Mölsä ja muistuttaa, ettei velkojen perintä toisen puolesta ole kiellettyä. Jos velka ei ole todellinen ja siihen liittyy uhkailua, kyse on kiristyksestä.

Kuitenkin, vaikka konnakopla onnistuisikin perustamaan laillisen osakeyhtiön, se tarvitsee perintätoimiinsa keskushallintoviranomaisen eli tässä tapauksessa Etelä-Suomen lääninhallituksen toimiluvan. Hyvään perintätapaan taas kuuluu, ettei maksun laiminlyönnin seurauksista saa antaa vääriä tietoja, eikä velalliselle saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa.

Poliisi-tv:n hankkiman tiedon mukaan on olemassa tahoja, jotka käyttävät perintätoimissaan ammattirikollisiksi tiedettyjä alamaailman nyrkkejä. Löysimme internetistä yhden, nimensä perusteella alan firman, joka mainostaa perintätoimia, mutta jolta ei tarkemmassa tarkastelussa kuitenkaan löytynyt toimilupaa. Eli se perii ilmeisen tehokkaasti, mutta ilman laillista lupaa.

Uusi luku rikoslakiin?

Rikolliset saavat perintätoimissa pelote-etua maineestaan. Kuten haastattelemamme järjestäytyneen rikollisuuden tutkija Kimmo Nokkonen keskusrikospoliisista sanoo: - He soittavat ovikelloa ja ojentavat maksusopimuksen käteen. Tässä olisi lasku, joka olisi syytä maksaa. Enempiä puheita ei välttämättä tarvita.

Rikosylikonstaapeli Nokkosen mielestä Suomen rikoslakiin pitäisi kirjoittaa tekomuotona myös ammattimainen kiskonta, vähän kuten on tehty kätkemisrikosten osalta.

- Ei voi olla kenenkään, ainakaan yhteiskunnan etu, että velkojen perintä siirtyy tällaisille järjestöille. Tehokkaitahan ne kyllä ovat.

linkkejä aiheeseen:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990513
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990517

Näin Ruotsissa:
http://www.originalinkasso.com/

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä