Venäläisten asunnot murtokohteina itärajalla

Etelä-Karjalassa ja etenkin Imatralla on kohistu syksyn aikana asuntomurroista, joissa omaisuuden anastus on ollut sivuseikka ja pääasia näyttää olleen mahdollisimman suuren vahingon aiheuttaminen. Rajan pinnassa myönnetään avoimesti, että venäläisvastaisuutta esiintyy ja historiallista painolastia on. Vielä on kuitenkin epäselvää, liittyykö tähän murtosarjaan rasistisia piirteitä vai pelkästään tyhmyyttä ja vandalismia.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jyrki Hänninen kertoo, että motiivi selviää kunnolla vasta sitten, kun tekijöitä päästään kuulustelemaan. Hännisen mukaan sekin vaihtoehto on otettu tutkinnassa huomioon, että teoilla on pyritty nimenomaan aiheuttamaan mahdollisimman suurta vahinkoa venäläisten omaisuudelle.

Jutun päätutkija, vanhempi rikoskonstaapeli Tuomo Ojanen ajelutti Poliisi-tv:n ryhmää asuinalueilla, joissa murtokohteita saattoi olla useampia samalla kadulla. Tällaiset asuinalueet löytyvät Karhumäen ja Meltolan kaupunginosista. Niissä omakotitaloja on vieri vieressä. Tutkija Ojanen ihmetteli kierroksella oikein ääneen, miten naapurit eivät ole havainneet mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Tuomo Ojasen mukaan venäläisasumuksista oli viety lähinnä alkoholijuomia ja helposti kannettavaa elektroniikkaa, mikä on mahdollistanut murtokohteista tarvittaessa nopeankin poistumisen. Jossain kohteessa oli jäänyt esimerkiksi iso plasmatelevisio paikoilleen.

Igoria harmittaa

Igor Pavlov on kiinteistönvälittäjä Pietarin seudulta. Hän luuli rakentaneensa talon viime kesänä maailman turvallisimpaan maahan. Lintukoto murtui elokuussa, vain kuukausi talon valmistumisen jälkeen. Puoliso Lena kertoo, kuinka suuri järkytys asuntomurto oli heille.

- Suomea on pidetty Venäjällä yhtenä maailman turvallisimpana maana. Tämä teko toi tunteen, ettei missään voi olla turvassa. Ei edes Suomessa, harmittelee Lena Pavlova.

Paikallislehdessä on Imatralla levinnyt kuva Pavlovien kodista, jossa sohva on tärvelty koristemiekalla. Miekka törröttää kuvassa julkeasti sohvan selkänojassa ihan kuin pelotellakseen venäläisiä. Tämän lisäksi perheen kristallikruunu oli vedetty alas, lattiat ja verhot oli sotkettu kananmunilla, jauhoilla ja makarooneilla. Sänkyyn oli rikottu tupaantuliaisiin ajateltuja alkoholipulloja.

Se, mitä Pavloveilta oli varastettu, oli varsin pientä: televisio, keräilyveitsiä ja Igor-herran kalastustarvikkeet. Kovaa kalamiestä se tietenkin harmittaa kovasti.

Pavlovit epäilevät, että vandalismin takana on joukko teinejä, joita ehkä ohjailee joku aikuinen. Heistä teot voivat liittyä kansallisuuskysymykseen, kuten muualla Euroopassa. Kärsimästään vahingosta huolimatta he ovat kuitenkin jäämässä Suomeen ja Imatralle: yksi tai kaksi ihmistä ei ole koko kansa.

Vihjeitä kaivataan

Etelä-Karjalan poliisilla on tutkittavanaan vastaavia tekoja kymmenkunta Imatralla ja joitakin myös Lappeenrannassa ja Ruokolahdella. Poliisi on sarjoittanut teot ja nostanut juttusarjan tärkeysjärjestyksessään kärkeen.

Moskovalainen tv-asema kuvasi omaa juttuaan viime viikolla samaan aikaan Poliisi-tv:n kanssa. Kun tieto ilkivaltaisista murroista leviää naapurimaahan, sen pelätään vaikeuttavan bisnestä. Esimerkiksi osalle imatralaisista tuli viime viikolla kiire saada neuvottelut päätökseen venäläisten kanssa ennen kuin huono maine pilaa asuntokaupat.

Melko tuoreen EU-MIDIS -tutkimuksen mukaan venäläiset eivät koe syrjintää Suomessa niin paljon kuin somalit. He kokevat asemansa Suomessa kuitenkin vaikeammaksi kuin venäläiset Virossa, Latviassa ja Liettuassa, mikä on sekä yllättävää että hälyttävää.

Jotain täytyisi tehdä, kuten esimerkiksi selvittää tämä ilkivaltainen murtosarja ja saattaa tekijät vastuuseen teoistaan. Siinäpä on hyvä syy soittaa vinkki poliisille.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä