Venevarkaat asioivat maistraatissa

Espoon poliisi on kasaamassa esitutkintapöytäkirjoja, joiden mukaan kymmenkunta kaverusta anasti veneitä ja venemoottoreita viime vuoden puolella, rekisteröi niitä nimiinsä ja myi eteenpäin. Myös epätavallisen hyvät kaupat tehneitä, varastettujen veneiden ostajia on kuultu jutussa epäiltyjen asemassa.

- Syyttäjän kanssa juteltuamme tulimme siihen tulokseen, että kyllä hämärissä olosuhteissa alihintaan veneitä ostavien asiakkaidenkin on täytynyt tietää, mistä tässä on kysymys, kertoo jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Rauli Salonen.

Espoolaiskaverukset olivat myyneet varastamiaan veneitä öiseen aikaan merenrannalla. Aina ei moottori tai veneen varustus vastannut sovittua. Silloin tarvittiin uusi anastuskerta, jotta kauppatavara ja ostajan toiveet kohtasivat. Asiakkaita tekijät löysivät muun muassa netin kautta.

Espoon poliisi löysi näyttöä seitsemän veneen ja kymmenen trailerin varkaudesta sekä yhdestä keikasta, jossa vietiin liikkeestä yhdeksän perämoottoria. Kerran porukalle kelpasi pyöräkuormaajakin, joka on edelleen kateissa poliisilta ja oikealta omistajalta.

Espoolainen, poliisille tuttu kaveriporukka alkoi puuhastella venevarkauksien parissa vuosi sitten tammikuussa. Heinäkuun alkuun mennessä veneitä ja moottoreita oli anastettu noin 300 000 euron arvosta. Ryhmän kiinnijäämistä edisti ihan tavallinen, poliisipartion tekemä pysäytys tien päällä. Erään venesataman aktiivinen yövartija oli myös kiinnittänyt huomionsa porukan touhuihin.

- Tässä juttusarjassa varastettu omaisuus päätyi muualle Suomeen ja Ruotsiin, kertoo tutkinnanjohtaja
Rauli Salonen Espoon poliisista. Yksi tekijöistä on Ruotsissa asuva suomalainen, joka toimi porukan linkkinä länsinaapurin pimeille venemarkkinoille.

Venerekisteri konnien apuna

Tässä juttusarjassa varkaat rekisteröivät anastamiaan veneitä nimiinsä, jotta niitä olisi helpompi myydä eteenpäin. Omissa nimissään olevan veneen myynti vaikuttaa luotettavammalta. Toisaalta, jos epäilykset heräävät, löytyy sylttytehdaskin rekisteritiedoista helpommin. Venevarkaat olivat myös stanssanneet veneisiin uusia tunnistetietoja hämärtääkseen veneiden alkuperän.

Tarkastaja Jouko Manninen Helsingin maistraatista myöntää, että varastetunkin veneen saa rekisteriin melko vaivattomasti, jos viitsii nähdä sen vaivan, että väärentää kauppakirjan tai luovutustodistuksen. Silloin tosin syyllistyy väärentämisrikokseen. Maistraatissa ei paljon kysellä todistusten aitouksien perään.

Poliisi-tv kertoi viime keväänä Keskusrikospoliisin tutkimasta juttusarjasta, jossa järjestäytynyt ryhmä rikollisia onnistui huijaamaan Suomen suurimpia rahoituslaitoksia hakemalla lainaa olemattomien kaivinkoneiden kauppoja varten. Tuolloin vahingot nousivat 1,4 miljoonaan euroon.

KRP:n tutkinnassa kävi ilmi, että ryhmä oli onnistunut reksiteröimään maistraattiin olemattomia huviveneitä. Ilmeisesti haamuveneillä oli tarkoitus tehdä samantyyppisiä petoksia kuin kaivinkoneillakin. Poliisi pääsi jyvälle konnien hämäräpuuhista ja petokset jäivät haamuveneiden osalta tekemättä.

Kuinka monta tällaista haamuvenettä sitten kummitteleekaan virallisissa rekistereissä? Siitä ei ole tietoa kellään, ei viranomaisilla eikä vakuutusyhtiöillä.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä