Viimeinen nimismies Ossi Hyvönen

Lapin yliopiston ensimmäistä oikeustieteen vuosikurssia edustava varatuomari Ossi Hyvönen on äärimmäisyyksien mies. Hänen operatiivinen alueensa ulottuu Lapin tuntureilta Afrikan savanneille, näin leikkimielisesti sanottuna.

Kun Hyvöseltä joskus kysyttiin, millaista se nimismiehen työ oikein on Lapissa, kuului vastaus: "Karujen tunturien, arkojen ihmisten viimeinen tuki ja turva. Kairan kateuden ja kiiman kaitsija, orpojen suojelija ja leskien lohtu." Tämäkin vastaus annettiin luonnollisesti
pilke silmäkulmassa.

600-vuotinen nimismiesjärjestelmä lakkautettiin kaksi vuotta sitten. Ossi Hyvönen piti virkaa, toisen lappilaisen kollegansa kanssa, viimeiseen asti. Nyt hän on apulaispoliisipäällikkö Peräpohjolan poliisilaitoksella, mutta saa yhä käyttää nimismiehen arvonimeä.

Ossi Hyvönen on huumorimiehiä kiireestä kantapäähän, tosin muutama vuosi sitten meinasi Ossiltakin vitsit vähetä. Rovaniemen hovioikeus oli lokakuussa 2007 sitä mieltä, että Ossi oli 18.9.2001 ja 8.6.2004 välisenä aikana rikkonut virkavelvollisuuksiaan kymmenesti ja tuottamuksellisesti kolme kertaa. Tuomiot tulivat matkalaskutuksiin liittyvistä epäselvyyksistä.

Paljon muustakin oli kyse, mutta suurimmaksi osaksi syytteet kaatuivat. Nämä virkamatkoihin liittyneet epäselvyydet jäivät jäljelle. Ossia väitettiin omavaltaiseksi. Ihmekös tuo, jos kerran oli nimismies ja tottunut käyttämään valtaa ja edustamaan lakia.

Kolmen konstin
vallesmanni

- Olin Kittilän nimismiehen kanssa näitä viimeisiä kolmen konstin vallesmanneja eli toimimme samaan aikaan poliisipäällikkönä, syyttäjänä, ulosottomiehenä ja tarvittaessa vielä notaarinakin, kertaa Ossi vuosiaan Käsivarren esivaltana. YLE:n seitsemän vuotta sitten esittämässä Tosi tarina -dokumentissa Ossia kuvattiin eräänlaiseksi Lapin keisariksi.

Lapin lääninhallitus päätti hovioikeuden tuomion jälkeen erottaa nimismies Hyvösen virastaan kolmen kuukauden määräajaksi. Perustelujen mukaan varoitus olisi ollut liian lievä, mutta potkut lieventävät asianhaarat huomioiden liian ankara seuraamus. Niinpä Ossi sai vuoden 2007 lopussa pakata laukut pidemmälle metsästysreissulle eteläiseen Afrikkaan.

Ossi Hyvönen ei silti niellyt määräaikaista virantoimituksesta erottamistaan noin vain. Hän valitti asiasta aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. KHO laittoi asialle pisteen vasta lokakuun lopussa 2010. KHO hylkäsi Ossin valituksen.

- Ei kaikkia asioita voi hoitaa puhelimitse. Minulla on ollut hyvät välit ministeriöihin ja olen niissä käynyt hoitamassa lappilaisten asioita, kihlakunnan ja ihmisten hyväksi. Olen toiminut kuten Lapissa on toimittu iät ja ajat, vaikka se ei ole aina mennyt yksiin valtiovarainministeriön matkustusohjesääntöjen kanssa, lämpenee Hyvönen vieläkin, kun asiasta kysyy.

Viimeinen nimismies ei silti ole katkera. Hän tietää, että on tahoja, jotka olisivat halunneet ajaa hänet ja lääninhallituksen kansliapäällikkö Osmo Kurolan viroistaan. Kurola irtisanoutui sittemmin itse kansliapäällikön tehtävästä saatuaan lääninhallitukselta ensin varoituksen koskien edellä mainittuja matkalaskuja. Kurola siirtyi 1.5.2008 pelastusylitarkastajaksi Lapin lääninhallitukseen.

Koti kuin
museo

Nykyisin Ossi Hyvönen katsoo tulevaisuuteen kirkkain silmin. Voimaa antavat muun muassa mielekäs työ Peräpohjolan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä ja metsästys. Töihin kuuluu lupahallintoa ja monenlaisia kehittämisprojekteja poronhoitoalueella.

- Olen aina sanonut, että on tämä safareiden koluaminen ja savanneilla metsästys parempi harrastus kuin Levin baaritiskeillä notkuminen, viittaa Ossi Afrikan matkoihinsa, joita on kertynyt plakkariin jo 24 kappaletta.

Gasellien sarvia ja pääkalloja on tuvan seinät täynnä. Vieras kompastelee olohuoneessa helposti leijonan tai karhun taljaan. Lentorahtina piakkoin saapuvalla kokonaisella krokotiililla Ossi voi pelotella säikyimmät tiehensä. Hyvösten koti muistuttaakin enemmän kuin mitään muuta luonnontieteen museota.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä