Voro voi vaania postissa

Onko lähettämäsi rahaa sisältänyt onnittelukortti jäänyt saapumatta vastaanottajalleen, tai oletko itse odottanut rahanarvoista postilähetystä turhaan? Rahasi tai esineesi ovat saattaneet kadota matkan varrella postin työntekijän taskuihin.
 
Toimitusehtojen vastaista
 
Vuosittain viitisen Postin työntekijää jää kiinni kuormasta syömisestä. Tyypillisimmin postin työntekijöiden mukaan tarttuvat onnittelukortit, joiden välistä löytyy joskus myös riihikuivaa käteistä. Postin toimitusehdot kieltävät rahan lähettämisen ensimmäisen ja toisen luokan kirjeissä. Siitä huolimatta sitä tapahtuu.

-  Rahan lähettäminen onnittelukortin välissä koetaan helpoksi ja perinteiseksi tavaksi muistaa. Ensimmäisen ja toisen luokan kirjeiden etenemistä ei seurata, joten kadonneen kirjeen metsästäminen voi olla hankalaa. Mikäli rahat haluaa lähettää oikein ja turvallisesti perille, tulisi ne lähettää postivakuutettuna lähetyksenä, jolloin posti korvaa lähetyksen sisällön anastamisen, katoamisen ja vioittumisen varalta, kertoo Itellan turvallisuus- ja riskinhallintajohtaja Markku Rajamäki.
 
Tilaisuus tekee varkaan
 
Postin kadonneita lähetyksiä selvittävä Itellan turvallisuusasiantuntija Kari Raivio uskoo, ettei varkaaksi ryhtyneet työntekijät ole suunnitelleet tekojaan paljoa etukäteen, vaan tilaisuus on tehnyt heistä varkaita. Yleensä kirjeet tarttuvat omaan taskuun äkillisen rahantarpeen seurauksena. Suurin osa lähetysten varastajista on postin omia työntekijöitä, mutta rahaa sisältäneitä kirjeitä ovat varastaneet myös postin alihankkijoiden työntekijät.
 
Viimeisin tuomio annettiin postinkuljettajalle, joka ajoi postilähetyksiä Turun ja Kuopion välillä. Ainakin 124:stä kirjeestä rahaa ja rahanarvoista omaisuutta varastanut postinkuljettaja sai tammikuussa kolmen kuukauden ehdolliseen vankeustuomion varkaudesta ja viestintäsalaisuuden loukkaamisesta.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä