WinCapita TOUR 09 jatkuu

Muutama viikko sitten alkoi WinCapitan jäsenten kiertue, jossa jaetaan heidän itsensä mukaan oikeaa tietoa. Ulkopuolisten ja poliisin silmissä herätyskokoukset ovat jatkoa jäsenistön hämmentämiselle toinen toistaan suuremmilla huhuilla. Viimeisimpien huhujen mukaan jäsenet ovat saaneet ulkomailta dokumentteja, jotka todistavat, mistä rahat ovat liikkuneet Monebookersin tilille, siis suomeksi sanottuna todistavat valuuttakauppaa käydyn.

WinCapitan kiertue alkoi kouvolalaiselta huoltoasemalta Ajankohtaisen kakkosen kameran todistamana. WC-jäsenten mielestä ohjelma ei antanut sijoituskerhosta sellaista kuvaa, jonka he olisivat halunneet maailmalle. Sen takia turneeta piti jatkaa, mutta tällä kertaa ilman mediaa.

Seuraavaksi capitalaisten jäsenvankkurit pysähtyivät Seinäjoelle 8. helmikuuta. Seinäjoen kokouksen jälkeen wincapitalaiset lähestyivät Suomen päättäjiä epämääräisellä tiedonannolla, jossa vaativat puolueetonta esitutkintaa ja totuutta ilman viivytyksiä. Uutisten mukaan tiedonanto lähetettiin muun muassa kaikille kansanedustajille. Kysyimme asiaa muutamilta kansanedustajilta. Useimmat heistä eivät olleet kuulleetkaan paimenkirjeestä.

Mansikkayrittäjät nyreissään

Poliisi-tv parkeerasi oman kuvausautonsa Suonenjoelle perjantaina 20. helmikuuta, vain kahta päivää aikaisemmin kun WinCapita-turnee pysähtyi paikkakunnalle. Koetimme saada haastattelua yhdeltä paikkakunnan äyrikuninkaista, joka myönsi puhelimessa netonneensa WinCapita-sijoituksilla. Puhetta tuli paljon, mutta ei haastattelua.

Pääomaveroja runsaasti maksanut wincapitalainen totesi puhelimessa, että paikalliset mansikanviljelijät ovat valmistelemassa vastatoimia ammattikuntansa puolesta. Heidän mukaansa koko ammattikuntaa on paneteltu, vaikka WinCapitaan on osallistunut vain muutamia mansikkayrittäjiä. Mansikkaväki on harkinnut jopa hakkereiden palkkaamista nettikiusaajien selvittämiseksi.

Suonenjoen Osuuspankin toimitusjohtaja Antti Hultin mukaan yllättävät nousut pääomaverotilastoissa ovat omiaan herättämään kateutta.

- Seuraava tunne voi olla kiukku, kun selviää, että naapurin auto tai kesämökkitontti onkin ostettu itseltä huijatuilla rahoilla. Sivulliset saattavat puolestaan kokea vahingoniloa, pohtii mansikkapitäjän pankinjohtaja pyramidihuijauksen henkistä jälkipyykkiä.

WinCapitalaiset ovat yrittäneet loppuun asti hämmentää niin jäsenistöään kuin myös poliisia. Keskusrikospoliisia on syytetty väärästä informaatiosta ja jopa epätoivoisten sijoittajien ajamisesta itsemurhiin. Pyramidihuijauksen kyhännyt Hannu Kailajärvi sen sijaan nauttii edelleen lähes messiaanista kunnioitusta monen rahansa menettäneenkin silmissä.

Pääomaveroa ja sen kiertoa

Osa WinCapitaan sijoittaneista on ollut mukana varmasti ihan rehellisellä mielellä. Toinen puoli on tosin ottanut osaa jo aikaisempiin sijoitushuijauksiin. Se taas puhuu vilpittömyyttä vastaan.

Osa jäsenistä on kuitenkin maksanut pääomaveroja. Koska rikoshyöty eli WinCapita-tulo maksetaan takaisin kokonaisuudessaan, mielenkiintoista on veroina maksettujen rahojen kohtalo. Ehtivätkö jäsenet hakea muutosta verotukseensa ennen viiden vuoden takarajaa?

Verohallituksen ylitarkastaja Matti Merisalon mukaan WinCapitasta voi tulla ennakkotapaus, koska verottaja tuskin on koskaan aikaisemmin saanut massiinsa näin paljon petoksella hankittua rahaa. Ylitarkastaja Merisalo lohduttaa capitalaisia sillä, että tässä tapauksessa kysymykseen voi tulla myös erillinen verotuksen purkumenettely.

Yksi arveluttava seikka on WinCapitan jäsenten toisilleen jakama veroneuvonta. Siinä jäsentä on neuvottu siirtämään varoja Moneybookersin tililtä sveitsiläiseen pankkiin. Ulkomaisesta pankista asiakas puolestaan saa käyttöönsä pankkikortin, jolla sitten voi nostella ja kulutella rahaa iloisesti myös koti-Suomessa.

Muroille kunniaa

Haastattelemamme kuopiolaisen sijoitusalan asiantuntijan Pekka Kantasen mukaan WinCapita-pyramidia ei kaatanut media eikä poliisi, vaan nettiyhteisö omine salapoliiseineen. Hänen mielestään vuoden 2008 tiedonjulkistamispalkinto pitäisikin jakaa Muro-nettipalstalle tai vaihtoehtoisesti sen perustajalle Sampsa Kurrille.

Suonenjoen kokouksen jälkeen wincapitalaiset suuntaavat paikalla olleiden kertoman mukaan suurempiin kaupunkeihin. Seuraavaan jäsentilaisuuteen varataan kuulema jäähalli ja kutsu saattaa tupsahtaa taas myös medialle. Jäämme odottamaan.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä