Ympyrä sulkeutuu

Neljän urheilijanuorukaisen uhkarohkea loikkaus neuvostoliitosta Suomen kautta Ruotsiin vuonna 1984 sai jatkoa, kun kaksi heistä, Raivo Roosna ja Alex Lepajõe palasivat pahat mielessään takaisin Suomeen keväällä -85. A.Tillanderin koruliikkeen ryöstö sai valtavasti julkisuutta, mikä yllätti sekä rikolliset, että komisariona ensimmäisen ison juttunsa kanssa painivan Seppo Sillanpään. Sillanpää muistelee, että ”se tiedotusvälineitten rumba oli valtava. Kymmenen tiedotusvälinettä soitteli ja parin tunnin tauon jälkeen sama ralli alkoi taas.” Sillanpää sanoo ottaneensa loppuaikoina jopa puhelimensa irti seinästä.

Koruryöstö tapahtui keväisenä päivänä 17.4. ja heti seuraavana päivänä kaksi miestä marssi Helsingin Osakepankin konttoriin. Poliisit olivat varpaillaan, sillä ryöstöissä käytettiin mm. Suomi-konepistoolia ja oli pienestä kiinni, että kukaan ei haavoittunut ammuskelussa.

Vain kolme päivää ensimmäisestä ryöstöstä Roosna ja Lepajõe saatiin kiinni töölöläisestä kerrostaloasunnosta. Lepajõe muistaa tilanteen kaoottisena ja heittää Seppo Sillanpäälle, että heikompihermoinen olisi voinut kuolla poliisin Karhukoplan rynniessä sisälle.
- No joo, se oli sellainen tilanne, että mehän emme tienneet oliko asunnossa aseita lisääkin, Sillanpää muistelee ja jatkaa:
- Ensin ajateltiin tulla omin voimin sisään, mutta pyysin sitten karhun suorittamaan sen kiinnioton.

Roosna ja Lepajõe saivat lähes kahdeksan vuoden tuomiot, jonka Lepajõe istui Suomessa. Nykyisin hän on Virossa suosittu tv-esiintyjä ja julkisuuden henkilö. Seppo Sillanpään viimeisen työpäivän ohjelmaan kuului tapaaminen 25:n vuoden takaisen vihollisen luona. Tänään Sillanpää viettää jo lokoisia eläkepäiviä.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä