Helsingin törkeä paritus syyttäjälle

16.11.

Virosta johdettu ryhmittymä paritti viime kesänä Helsingissä virolaisnaisia. Yksi naisista oli toiminnan alussa alaikäinen.

Heinäkuussa 2009 tuli Helsingin poliisille tieto, että Helsingissä toimii Virosta johdettu ryhmittymä, jonka alaisuudessa työskenteli naisia prostituoituina. Saadun tiedon mukaan yksi naisista oli alle 18-vuotias virolaisnainen.

Asian johdosta vangittiin virolaismies, jota oli jo kesällä 2008 syytetty Helsingin käräjäoikeudessa ihmiskaupasta. Tuolloin hän sai ehdollisen tuomion parituksesta. Jutun selvittely on hovioikeudessa kesken, mutta se saataneen päätöksen marraskuussa.

Parituksella tavoiteltiin suuria rahoja

Uudessa jutussa poliisin suorittamissa tutkimuksissa selvisi, että toiminnalla tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä ja teko oli tehty suunnitelmallisesti, jossa on selkeä johto ja jäsenillä oma tehtävä.

Toiminta oli laajenemassa, kun poliisi puuttui siihen.

Vangitun ja kahden muun virolaismiehen tehtävät olivat värvätä naisia, hoitaa majoitus Helsingissä majoitukset ja parituspaikat toimintaan sekä laatia ilmoitukset internetiin. Lisäksi miesten piti toimia valvojina ja turvamiehinä sekä kotikuljetusten kuljettajina.

Naisia oli alussa kaksi

Aluksi prostituutiota harjoitti kaksi naista lähinnä hotelleissa, mutta myös muutamassa asunnossa. Naisten palveluista veloitettiin 70-150 euroon ajasta ja tarpeista riippuen.

Elokuussa epäilty oli riitaantunut muiden järjestäjien kanssa ja epäillyn seuraksi tuli pari muuta järjestelijää, jotka värväsivät Virosta uuden naisen Suomeen.

Tulot jaettiin niin, että nainen sai 40% ja miehet jakoivat loput 60% kolmeen osaan. Myöhemmin jako muiden naisten kanssa oli sama ja nämä kaksi syntynyttä ryhmittymää käyttivät vuorotellen osittain samoja naisia.

Puhelinkuuntelun mukaan he riitelivät keskenään rahoista ja ehdoista. Miesten seurassa kulkeneen alle 18-vuotiaan virolaisnaisen kohdalta ei saatu varmaa näyttöä hänen parittamisestaan ja elokuun loppupuolella hän täytti tämän vaaditun ikärajan.

Elokuun lopulla Virosta ja Latviasta oli värvätty useita naisia töihin Suomeen, mutta he eivät koskaan ehtineet Suomeen saakka, kun yksi tekijöistä vangittiin.
Tutkimuksia myös Virossa

Tutkimuksia ja kuulusteluja on tehty jutun osalta myös Tallinnassa. Nyt jutun pääpöytäkirja on valmis ja lähdössä syyttäjälle.

Syyttäjä Laura Tikka päättää syytteen nostamisesta yhteistyössä Viron poliisin kanssa 26.11.2009 mennessä.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä