Katoamiset työllistävät poliisia yhä enemmän

28.11.2009

Katoamistehtävien lisääntyminen huolestuttaa poliisia. Esimerkiksi Pohjois-Savon poliisin koiraryhmän tehtävistä yli kolmannes on kadonneen etsintöjä.

Tänä vuonna Pohjois-Savon koirapartiot ovat löytäneet maastoetsinnöissä 12 kadonnutta henkilöä, joista kolme oli menehtynyt. Etsinnöistä iso osa johtuu muistisairaan henkilön katoamisesta.

Poliisi painottaa, että ilmoittamiskynnys muistisairaan katoamisesta pitäisi olla varsin alhainen.

Pohjois-Savon poliisilaitoksen koiraryhmän johtaja, ylikonstaapeli Jari Kaukonen sanoo, että kaikkiaan katoamistehtävät työllistävät poliiisia entistä enemmän.

Tänä vuonna poliisilla on ollut maakunnan alueella noin 200 kadonneen etsintätehtävää. Luku sisältää myös kaupunkialueella kadonneet. Suurin osa kadonneista löytyy nopeasti lähietsinnässä.

Poliisi korostaa huolellisen lähietsinnän merkitystä

Muistisairaiden etsintöjä voi vaikeuttaa se, jos tarkka katoamisaika ei ole tiedossa. Muistisairaat ovat usein varsin hyvässä fyysisessä kunnossa, joten kadonnut voi löytyä jopa kymmenien kilometrien päässä lähtöpaikasta.

Katoamistehtävät voivat aiheuttaa viranomaisille jopa 20 000 euron kulut. Kustannukset ovat kuitenkin etsintöjen aikana sivuseikka, sillä maastoon kadonneiden etsintä on poliisin tärkeimpiä tehtäviä.

Poliisin mukaan joskus samaa henkilö on kadonnut useita kertoja vain lyhyen ajan aikana. Ylikonstaapeli Jari Kaukosen mukaan viimeistään tällöin omaisten pitäisi havahtua siihen, että kaikki ei ole kunnossa.

YLE Savo

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä