Rikollisjoukko salakuljetti afgaaneja Suomeen

 

Helsingin poliisi on paljastanut afganistanilaisten laittoman maahantuontiringin. Poliisin mukaan järjestäytynyt rikollisjoukko on salakuljettanut Suomeen lähes 20 afganistanilaista.

Poliisin paljastamassa jutussa on kyseessä kolme erillistä salakuljetusta, joissa Suomeen on saman moskovalaisorganisaation toimesta kuljetettu laittomasti yhteensä 18 ihmistä.

Jutun tutkinnan yhteydessä on ollut Suomessa vangittuna yhteensä 7 organisaation jäseneksi epäiltyä henkilöä.

Afgaanien salakuljettamisessa on poikkeuksellista se, ettei salakuljetetuilla ole hallussaan lainkaan matkustus- tai henkilöllisyysasiakirjoja.

Matka on maksanut tuhansia dollareita

Salakuljetetut ovat joutuneet maksamaan matkastaan Suomeen useita tuhansia dollareita per henkilö. Afgaanit on salakuljetettu useiden organisaation jäsenen toimesta Suomeen yleensä Valko-Venäjän, Latvian ja Viron kautta.

Salakuljetetut ovat kertoneet, että matka Venäjältä Suomeen on kestänyt yleensä useita päiviä. Osa on kertonut, että heitä on matkan aikana uhkailtu, mikäli he kiinnijäätyään kertoisivat totuuden matkareitistä ja salakuljettajista.

Osa salakuljetetuista on ennen turvapaikan hakemista majoitettu muutamaksi päiväksi pääkaupunkiseudulla asuvien, Suomeen jo asettuneiden maanmiestensä asuntoihin. Tämän menettelyn tarkoituksena on vaikeuttaa viranomaisten työtä turvapaikanhakijoiden todellisen matkareitin selvittämisessä.

Salakuljetus jatkuu toisilla reiteillä

Nyt syyteharkintaan saatetut esitutkinnat ovat osa laajempaa rikoskokonaisuutta, jonka tutkinta jatkuu edelleen. Tällä hetkellä reitti Moskovasta Suomeen on "jäissä" johtuen organisaation paljastumisesta sekä sääolosuhteista rajanylityspaikoilla.

Poliisin tiedustelutiedon mukaan organisaatio on kokoamassa rivejään ja etsii parhaillaan uusia toimijoita ja salakuljetusreittejä Suomeen ja muihin pohjoismaihin.

YLE Helsinki/ Anna Eksymä

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä