Ulkolinja: Kaasusodan opetukset
Tammikuussa sadat tuhannet eurooppalaiset palelivat ja kysyivät – miksi? Vastaus on yksinkertainen: Venäjä lopetti kaasun toimitukset Ukrainaan ja Ukraina keskeytti kaasun toimitukset Keski-Eurooppaan.
Miksi? Venäjä halusi että Ukraina maksaa kaasusta enemmän kuin vuonna 2008, eli 180 dollaria tuhannelta kaasukuutiolta ja Ukraina halusi että Venäjä maksaa paremman hinnan kaasun kuljettamisesta eurooppalaisille kuluttajille.
Lopputulos? Ukraina maksaa kaasusta enemmän, Venäjä ei maksa kaasun välittämisestä yhtään enempää kuin vuonna 2008.
Kaasukriisin opetukset? Sekä Venäjä että Ukraina menettivät maineensa luotettavina kaasuntoimittajina, Euroopan Unionissa etsitään kuumeisesti uusia tapoja lämmittää Eurooppaa.
”Yksi voittaja on Nabucco”, sanoo Moskovassa ilmestyvän Kommersant-lehden päätoimittaja Azer Mursalijev. Nabucco on vasta piirustuslaudalla oleva kaasulinja Iranin kaasukentiltä suoraan Euroopan sydämeen, Itävaltaan.
”Tämä kriisi opetti, että on entistä tärkeämpää rakentaa Nord Stream, kaasuputki Venäjältä Itämeren alitse Saksaan”, sanoo Venäjän duuman energia-asioiden komitean puheenjohtaja Juri Lipatov. – ”Nord Stream on kupla”, sanoo Boris Nemtsov, Venäjän entinen energiaministeri ja entinen varapääministeri.
”Gazpromilla on ylivelkaantunut, sillä ei ole rahaa rakentaa kaasuputkea, eikä rahaa porata kaasua”, Nemtsov sanoo.
”Nord Stream ei ole vaihtoehto eurooppalaisille kuluttajille, sanoo slovakialainen energia-asiantuntija Jan Klepac. ”Samaa venäläistä kaasua vain tuodaan Eurooppaan toista kautta”.
Jan Klepac haluaisi yhdistää Norjan ja Algerian kaasukentät eurooppalaisiin kaasuputkiin ja tuoda kaasua Eurooppaan muualta kuin Venäjältä.
”Norjan kaasu on kalliimpaa, mutta silloin maksamme siitä, että kaasu todella tulee perille”.
Kuka voitti kaasusodan? ”Ydinvoima”, sanoo Jan Klepac. Slovakia yritti käyttää kaasukriisiä hyväkseen: hallitus julisti maahan kansallisen hätätilan ja yritti käynnistää uudelleen Jaslovske Bohunicen vanhan ydinvoimalan, jonka sulkeminen oli yksi Slovakian EU-jäsenyyden ehdoista.
Kuka hävisi kaasusodan? Kaikki hävisivät, mutta eniten hävisi Venäjä, sanoo Boris Nemtsov – ”meiltä meni sekä rahaa että maine”. Ukraina on vaarassa menettää kaiken: kaasun hinta nousee, työttömyys kasvaa, teollisuus menettää markkinoitaan.
”Jos haluatte nähdä köyhyyttä, tulkaa tänne”, sanoo torikauppias Julia Simferopolin torilla.
”Venäjällä on vaarana, että talouskriisin varjolla hallitus koventaa otteitaan sekä talouselämässä että politiikassa”, sanoo professori Sergei Karaganov Moskovassa.
Ohjelman on kuvannut Ivar Heinmaa ja ohjannut Vesa Toijonen.
Dokumentti on katsottavana myös YLE Areenassa: yle.fi/areena
Esitysaika
TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.