Ulkolinja: Kiinalainen kapitalismi 2/2
 (China's Capitalist Revolution)

Kiina on kehittynyt nopeasti kaaoksesta ja köyhyydestä talousmahdiksi. Miten se on mahdollista? Kaksiosaisessa Ulkolinjassa kiinalaiset puoluejohtajat, neuvonantajat ja taloustoimittajat kertovat, mitä Deng Xiaopingin valtakaudella tapahtui.

Kuollessaan Mao jätti Kiinan sekasortoon ja köyhyyteen. Hänen seuraajansa Deng Xiaoping opetti kiinalaiset rakastamaan kapitalismia ja kilpailemaan länsimaiden kanssa. Deng salli maanviljelijöiden hankkia omia viljelyspalstoja. Kun hallinto oli saanut osansa tilan tuotteista, viljelijät saivat myydä loput markkinoilla ja saada voittoa. Deng ei suhtautunut tiukkapipoisesti kommunistiseen ideologiaan, vaan puolusti yksityisiä maatiloja sichuanilaisella sananparrella: "Ei sillä ole väliä, onko kissa musta vai valkoinen, kunhan se vaan pyydystää hiiriä."

Länsivaltoja houkuteltiin sijoittamaan kiinalaisyrityksiin, jotka sijaitsivat rannikolla ns. talousvyöhykkeellä. Vyöhykkeen yritykset vetivät Kiinan työläisiä puoleensa magneetin tavoin, ja siksi niitä piti suojata piikkilangalla. Pian myös yksityisyrittäjyys alkoi kukoistaa. Mutta Dengin suunnitelma johti kasvavaan inflaatioon ja työttömyyteen. Pieleen menneet talousuudistukset ja korruptio saivat ihmiset nousemaan maan hallitusta vastaan Taivaallisen rauhan aukiolla - tuhoisin seurauksin.

Tuotanto: BBC.

Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 vrk ensilähetyksestä.

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.

Katso myös

YLE Areena

 

 

 

Ulkolinja Twitterissä



Muualla Yle.fi:ssä