Ulkolinja: Kiinan kasvukivut

Oletko koskaan kuullut kaupungista nimeltä Chongqing? Harva Kiinan ulkopuolella on, vaikka kyseessä on yksi maailman suurimmista metropoleista: hallinnollisella alueella asuu yli 32 miljoonaa ihmistä.

Jangtsejoen varrella Kiinan länsiosassa sijaitsevasta Chongqingista on valtion valtavien investointien avulla tehty massiivinen kasvukeskus, joka vetää puoleensa tehtaita, rakennusyhtiöitä, pankkeja sekä miljoonia vierastyöläisiä. "Myynnin ja tuotannon kasvu täällä on ollut viime vuosina suorastaan ilmiömäistä", sanoo Fordin Chongqingin autotehtaan myyntijohtaja Nigel Harris Ulkolinjan dokumentissa Kiinan kasvukivut.

Chongqing on Kiinan hallituksen vastaus maailmanhistorian ehkä suurimpaan muuttoliikkeeseen, joka on paisuttanut joidenkin mielestä jo vaarallisella vauhdilla Kiinan itärannikon talouskeskuksia Shanghaita ja Pekingiä. Chongqing on sisämaassa sijaitseva vaihtoehto Kiinan maaseudun työikäisille köyhille, jotka pakenevat kaupunkeihin vierastyöläisiksi. "Elämä kaupungissa on joka tapauksessa parempaa kuin maalla, jossa ei voi ansaita rahaa ollenkaan. Kantajan asiat ovat hyvin niin kauan kun ei sairastu. Jos sairastuu, on lääkäri maksettava itse", sanoo kantaja Zhang Renyi, Chongqingin keskustan slummissa asuva vierastyöläinen.

Kaupungistuminen on luonut vaurautta. Mutta Kiinan hallitus joutuu pohtimaan mitä tehdä yhä räikeämmälle eriarvoisuudelle. Kiinassa on enemmän miljonäärejä kuin Yhdysvalloissa. Toisaalta talous pyörii paljolti Zhang Renyin kaltaisten rutiköyhien vierastyöläisten voimin. He ovat Kiinan valtavan talouskasvun työvoimareservi, jolla ei ole uusissa asuinpaikoissaan mitään perusoikeuksia.

Talouskasvu näkyy nurinkurisesti myös maaseudulla. Yunwun kylässä 73-vuotias Zhang Shunfu työskentelee riisipellolla. Pojat ovat muuttaneet työn perässä kaupunkiin, ja vastuu viljelyksistä on nyt jätetty perheen vanhimmalle. Monissa kylissä näkee vain kouluikäisiä lapsia ja vanhuksia. "Viljelyllä ei elä. Jos tilanne jatkuu tällaisena, ei maalla asu kohta enää ketään. Täällä on vain vanhuksia, jotka eivät jaksa viljellä. Ja nuoremmat eivät tähän suostu".

Marko Lönnqvist, YLE Asiaohjelmat 2010

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.

Katso myös

YLE Areena

 

 

 

Ulkolinja Twitterissä



Muualla Yle.fi:ssä