Ulkolinja: Konkurssivaltio
9.2.2012 klo 22.00
Huonot uutiset Euroopasta jatkuvat: ”Kreikan seuraava lainaerä lykätään maaliskuulle”, ”Italialla kevät aikaa vakuuttaa sijoittajat”.
”Me emme voi päästää Kreikkaa kaatumaan”, sanoo Euroopan Keskuspankin johtokunnan saksalainen jäsen Jörg Asmunsson. ”Kreikan määrätön avustaminen jatkuu, koska poliitkot uskovat Kreikan maksukykyyn”, sanoo toinen saksalainen, Deutsche Bankin pääekonomisti Thomas Mayer.
Onko oikeasti olemassa vaihtoehtoja sille, että vaikeuksissa oleviin eurooppalaisiin maihin sijoitetaan avustusmiljardeja? ”On”, sanoo kolmas saksalainen, professori Markus Kerber. ”Julistetaan ne maksukyvyttömiksi ja järjestetään lainat uudelleen.”
Voiko eurooppalainen valtio mennä konkurssiin? ”Ei voi”, sanovat poliitikot.
”Kyllä voi, Argentiina meni vuonna 2002”, sanoo professori Alan Cibils Buenos Airesissa. ”On kauheaa katsoa uutisia Euroopasta. Ne muistuttavat siitä, mitä me jouduimme käymään läpi kymmenen vuotta sitten”, sanoo Carmen Coiro kotonaan Buenos Airesissa.
Vuonna 2002 säätiedotus oli ainoa hyvä uutinen Argentiinasta: pankit suljettiin, ihmiset saivat vain pienen määrän rahaa kuukaudessa, työttömien määrä nousi 25 prosenttiin ja lähes 60 prosenttia ihmisistä putosi köyhyyteen. ”Kaikki tämä tuska vain siksi, että Argentiinan hallitukset yrittivät noudattaa Kansainvälisen valuuttarahaston jyrkkiä lainaehtoja”, sanoo Argentiinan teollisuusliiton johtaja, Ignacio de Mendiguren.
Argentiinan konkurssi vuonna 2002 on myös esimerkki pankkien vastuusta kansainvälisessä talouskriisissä. Puoli miljoonaa italialaista menetti rahansa, yhteensä 14 miljardia euroa, kun Argentiinan obligaatioiden arvo romahti.
”Vielä tammikuussa 2002 ihmisille vakuutettiin, että Argentiina on kehittyvä talous ja sijoituksille saa ainakin 6 prosentin tuoton”, muistuttaa Edigio Rolich, joka edustaa tango-obligaatioissa rahansa menettäneitä italialaisia.
”Italiassa pankinjohtajat ovat puoliksi pankkiroistoja”, sanoo senaattori Elio Lannutti, itsekin entinen pankkiiri. ”He ovat gangstereita”, hän lataa.
Osa onkin. Italiassa mafiasta on tullut finanssitavaratalo. Italialaisia pienyrittäjiä edustavan järjestön mukaan jo 200 000 italialaista, monet heistä pienyrittäjiä, on päätyneet mafian syliin, koska pankki ei ole lainannut rahaa.
Konkurssivaltio sisältää alkuperäistä materiaalia vuodelta 2002 Argentiinan talouskriisiä käsitelleestä Ulkolinja-ohjelmasta ”Nyt itkeä saat Argentiina”. Molemmat dokumentit on kuvannut Ivar Heinmaa ja ohjannut Vesa Toijonen.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenasta 7 vrk ensilähetyksestä.
Esitysaika
TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.