Ulkolinja: Lohi, punainen kulta?
(Det rosa guldet)

Lohi on muuttunut muutamassa vuodessa luksustuotteesta arkiruuaksi. Muutosta on vauhdittanut norjalainen lohiteollisuus, joka myy viljeltyä lohta edulliseen hintaan. Puolet maailmalla syötävästä viljellystä lohesta tulee Norjasta, ja taustalla pyörii iso markkinointikoneisto. Norjalaisten viesti on yksinkertainen: viljellyn lohen syöminen ratkaisee maapallon liikakalastuksen. Norja toivookin voivansa kaksinkertaistaa tuotantonsa.

Mutta voiko viljeltyä kalaa syödä hyvällä omatunnolla? Lohi on petokala, ja myös viljelty lohi tarvitsee runsaasti jauhettua kalaa ja kalaöljyä kasvaakseen. On arvioitu, että yhden lohikilon tuottamiseen kuluu kaksi ja puoli kiloa kalarehua. Näin myös lohenkasvatus vauhdittaa liikakalastusta: kolmannes maailmalla pyydetystä kalasta menee suoraan kalajauhoksi.

SVT 2009

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.

Katso myös

YLE Areena

 

 

 

Ulkolinja Twitterissä



Muualla Yle.fi:ssä