Ulkolinja: Maailman kallein rauha
Moskeijan ja kirkon tornit sopivat helposti samaan kuvaan Sarajevossa, mutta eri uskontokuntiin kuuluvat oppilaat eivät mahdu samaan kouluun. Eivät vieläkään, vaikka sodan päättymisestä on kulunut jo 15 vuotta.
Bosnia – yksi maa, kolme historiaa, kolme totuutta. ”Ehkä 50 vuoden kuluttua voimme opettaa sotavuosien historiaa”, sanoo serbikoulun johtaja Palessa.
Jovan Diviak, kenraali-evp kulkee Sarajevossa huolestuneena. ”Vallassa ovat samat poliitikot kuin sodan alussa. He pönkittävät valtaansa pitämällä yllä samoja ennakkoluuloja kuin ennen sotaa.”
”Poliitikot pelottelevat ihmisiä”, sanovat sarajevolaiset opiskelijat, jotka muistavat vielä, miten palelivat vesijonossa kanistereiden kanssa. ”Tämä maa on katastrofi”, he sanovat.
Professori Zarko Papic muistuttaa ironisesti kahdesta seikasta: Bosniaa on avustettu asukasta kohti enemmän kuin Saksaa, Iso-Britanniaa tai japania toisen maailman sodan jälkeen.
”Silti joka toinen bosnialainen elää köyhyydessä tai on koko ajan vaarassa pudota köyhyysrajan alapuolelle”. Raja on 120 euroa kuukaudessa.
Mihin rahat ovat menneet? ”Poliitikkojen taskuihin”, on yleisin vastaus. Transparency Internationalin listalla Bosnia on Euroopan korruptoitunein maa. Bosniasta löytyy Euroopan kallein moottoritie, se ei tosin ole vielä valmis.
Ja nyt bosnialaiset haluavat Euroopan Unioniin. Ja Unioni haluaa lisää jäsenmaita. ”Me tuomme Eurooppaan poliittista vakautta”, sanoo Bosnian Serbitasavallan pääministeri Milorad Dodik. Seuraavassa lauseessa hän uhkaa erottaa oman tasavaltansa Bosniasta jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta.
Kuvaus Ivar Heinmaa
Toimittaja Vesa Toijonen
Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa 7 vrk ensilähetyksestä
Esitysaika
TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.